Transvenös elektrodextraktion

Transvenös elektrodextraktion är när en, eller flera, elektroder tas bort från hjärtat. Anledningen till detta kan vara olika, till exempel infektion eller ett behov av att avlägsna icke fungerande elektroder. Operationen sker på Nya Karolinska Solna.

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av fyra sjukhus som fått i uppdrag av Socialstyrelsen att bedriva nationell högspecialiserad vård vid extraktion (avlägsnande) av pacemakerutrustning/elektroder.
Vid Karolinska Universitetssjukhuset bedrivs denna typ av operationer sedan 20 år tillbaka och vi utför det största antalet operationer med extraktion i Sverige, ca 150 stycken per

Vad är en elektrod?

En elektrod är en elektrisk ledare som kan leverera energi/ström från pacemakern eller defibrillatorn till hjärtat. Pacemakern eller defibrillatorn är oftast placerade strax under nyckelbenet. Elektroder från pacemaker eller defibrillator placeras i kärlbanan och förbinder pacemakern/defibrillatorn via kärlbanan med hjärtat.

Vad är en elektrodextraktion?
En elektrodextraktion är när en eller flera, elektroder tas bort från kärlsystemet och hjärtat.

Varför behöver elektroder extraheras/tas bort?
Anledningarna kan vara en eller flera av följande orsaker:

  • Den vanligaste är en infektion i dosfickan och/eller i hjärtat relaterat till elektroder.
  • Elektrodskada eller risk för elektrodsskada.
  • Dålig elektrisk kontakt mellan elektrod och hjärta.
  • Skapa utrymme i blodkärl för ny elektrod.

 

Ingreppet utförs på en operationssal med möjlighet till röntgengenomlysning och även möjlighet till avancerade hjärtoperationer, en så kallad hybridsal.

De läkare som utför ingreppet har mångårig erfarenhet av ingreppet och arbetar i ett team med anestesiologer och experter på ultraljudsundersökningar. Backup i form av hjärtkirurger finns också att tillgå vid behov. Vården efter ingreppet sker på en hjärtintensivvårdsavdelning men man kan vanligen lämna sjukhuset dagen efter.

På Karolinska sjukhuset pågår alltid ett stort antal forskningsprojekt och även inom området elektrodextraktion. I det senaste projektet har vi fokuserat på vilka faktorer hos patienten som kan inverka på resultatet och efterförloppet. Det finns redovisat som vetenskapliga artiklar. Vi har också studerat i vilka fall med allvarlig infektion/sepsis där man faktiskt kan överväga att avstå elektrodextraktioner och ända bota infektionen. Forskningsprojekt som dessa bedrivs i samarbete med andra universitetssjukhus i Sverige och vi bidrar därmed till att vidareutveckla vården nationellt.

Inför undersökning eller behandling

Förberedelser inför operationen

  • Kvällen innan operationen och operationsdagens morgon ska du duscha med bakteriedödande tvål (Hibiscrub eller Descutan) som finns att köpa på Apoteket. Följ noga instruktionerna på bipacksedeln. Du ska inte ha makeup, nagellack eller smycken/klocka på dig efter du duschat.
  • Du ska vara fastande inför ingreppet och får inte äta och dricka efter midnatt på operationsdagens morgon.
  • På vårdavdelningen kommer du fått ett antibiotikadropp och smärtstillande tabletter innan operationen.
  • Om du tar blodförtunnande medicin kommer du informerad om hur du ska justera din medicin i ditt kallelsebrev, detta för att minska blödningsrisken.
  • Det kan även bli aktuellt att minska, eller sluta helt, med andra hjärtmediciner och då framförallt läkemedel som bromsar hjärtrytmen. Kontakta oss om du har frågor kring detta.
  • Ibland sänks pacemakerns pulsfrekvens vid inskrivning på avdelningen för att pröva hur pulsen är med minimalt pacemakerstöd. Du kommer i så fall ha hjärtövervakning, telemetri, kopplad.

Under undersökning eller behandling

Hur går elektrodextraktionen till?

  • Operationen sker vanligt vis i lokalbedövning, i enstaka fall kan man av medicinska skäl behöva vara helt sövd. Narkospersonal är närvarande under operationen och kan ge lugnande och smärtstillande vid behov. Du kommer att känna beröring och ett drag i samband med att elektroderna tas bort men du skall inte känna smärta.
  • Det finns två tillvägagångssätt att få bort elektroderna från hjärtat och kärl; elektroderna tas bort genom ett blodkärl i ljumsken eller genom ett blodkärl under nyckelbenet, det sistnämnda är det vanligaste. Du kommer få besked av din behandlande läkare om vad som är planerat för dig.

Extraktion via blodkärl under nyckelbenet: 

  • Efter det att huden öppnats och pacemaker/ICD-dosan tagits bort frigörs elektroderna från vävnaden vid nyckelbenet. Därefter förs ett tunt plaströr över elektroden ner till hjärtat. På så vis lossas elektroden från blodkärlet och kan därefter dras upp från hjärtat i sin helhet.

Extraktion via ljumsken: 

  • Venen i din ljumske punkteras med en nål. Via nålen förs katetrar upp till hjärtat och elektroderna kan därefter slyngas och dras ut.
  • Operationen tar oavsett valt tillvägagångssätt ca 1-2 timmar.

Efter undersökning eller behandling

Efter operationen

  • Då du kommit upp till avdelningen får du börja äta och dricka igen. Sjuksköterska eller undersköterska kommer att kontrollera din puls och blodtryck under ett par timmar. 
  • Om elektroden tagits bort via din ljumske kommer du ha sängläge ett visst antal timmar. Detta för att minska risken för blödning från ljumsken.
  • Om elektroden tagits bort via blodkärlet under nyckelbenet får du röra dig fritt.

Hemgång

  • Om du fått nya elektroder i samband med extraktionen kan man vanligen gå hem dagen efter ingreppet.
  • Om du inte fått nya elektroder i samband med extraktionen kvarstannar man vanligen på sjukhus till dess att du får ny pacemaker/ICD-system inopererat. Detta brukar ske ett par dagar efterextraktionen. Du kommer under väntan på din operation vara uppkopplad på kontinuerlig hjärtövervakning (telemetri). Ibland kan det vara aktuellt att man får återgå till sitt hemsjukhus för att få en ny pacemaker/ICD inopererad. Transport sker då alltid med ambulans.
  • Om du planeras för ny pacemaker/ICD sker detta oftast på motsatt sida. Vad som är planerat för dig får du besked om under vårdtiden.
  • Enstaka gånger kan det visa sig att du inte behöver en ny pacemaker under vårdtillfället. Du kommer i så fall få ordentligt med information om detta innan du skrivs ut.

Återbesök

  • Om du fått en ny pacemaker/ICD under vårdtillfället kommer du att kallas för återbesök på din pacemakermottagning. Är du inremitterad från annat sjukhus kommer uppföljning ske där.
  • Om du inte fått en ny pacemaker/ICD under vårdtillfället sker uppföljning hos din husläkare eller annan ansvarig läkare.

Kontaktuppgifter

Pacemaker Solna
Telefon: 08-123 707 64