Två år av krig – Karolinska fortsätter vårda ukrainska patienter

Nyhet

Sedan kriget i Ukraina inleddes för två år sedan har Karolinska Universitetssjukhuset vårdat 87 ukrainska patienter, både skadade soldater och cancersjuka civila. Dessutom har samarbetsavtal tecknats mellan Karolinska och två sjukhus i Ukraina.

Sjukhusdirektör Björn Zoêga, Ukrainas hälsominister Viktor Liashko, finansregionrådet Aida Hadžialić (S) med fler får en miniföreläsning av Folke Hammarqvist, kirurg inom trauma- och akutkirurgi, under ett besök på sjukhuset i Solna i december 2023.

När Ryssland den 24 februari 2022 invaderade Ukraina gjorde sig Karolinska Universitetssjukhuset omedelbart redo att ta emot såväl skadade som sjuka från krigszonen. De första, två cancerpatienter, anlände till Karolinska i Huddinge den 29 mars 2022. Kort efter detta började Karolinska även att ta emot traumapatienter från Ukraina som skadats i strid. Under de gångna två åren har sammanlagt 87 ukrainska patienter vårdats på Karolinska (siffra t.o.m. 23 februari 2024).

Karolinskas intensivvårdstransportorganisation, med det så kallade medevac-teamet som kan ge intensivvård under transport, flyger med flygplan sjuka och skadade från krigszonen för vård på Karolinska. Bland patienterna som Karolinska har tagit emot har det funnits 36 krigsskadade och de har vårdats på Karolinskas traumaenhet.

Drygt hälften av de mottagna patienterna, 48 stycken, har varit civila onkologipatienter. Av dessa var två cancersjuka barn och ytterligare två barn har vårdats av andra orsaker på Karolinska.

För att öka utbytet och stödja sjukvården i Ukraina tecknade Karolinska Universitetssjukhuset Memorandum of Understanding med sjukhusen Kryvyi Rih City Clinical Hospital i Kryvyi och Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kyiv den 1 december 2023.

– Karolinska fanns snabbt vid den ukrainska sjukvårdens sida och är det svenska sjukhus som har tagit emot flest patienter från Ukraina. Nu måste vi förbättra vår hjälp ytterligare och svara upp mot de behov som finns i landet. De samarbetsavtal som vi tecknade med två sjukhus i Ukraina i december 2023 innebär nu att vi kan hjälpa fler människor och att vi även kommer att utbilda ukrainsk sjukvårdspersonal hos oss, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

Så många ukrainska patienter har Karolinska hjälpt (t.o.m.240223)

Totalt 87 patienter

  • 36 traumapatienter inklusive en till Södersjukhuset pga. handkirurgi
  • 48 onkologiska patienter, varav två barn
  • Två barn för övriga orsaker
  • En vuxen för övrig orsak

Läs mer om samarbetsavtalen med sjukhus i Ukraina:

Karolinska Universitetssjukhuset tecknar samarbetsavtal med två sjukhus i Ukraina