Karolinska har kortast väntetid för kateterburna klaffingrepp

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har bäst tillgänglighet i Sverige för kateterburna klaffingrepp visar Swedehearts årsrapport. Ett fokuserat arbete med flöden i hela kedjan är en stor del av förklaringen.

"Patienter som inte själva väljer att vänta med operation får i genomsnitt en operationstid hos oss inom 30 dagar", säger Nawzad Saleh, överläkare och patientflödeschef på enheten för kardiologi.

Det nationella kvalitetsregistret Swedehearts årsrapport för 2023 visar att väntetiderna för kateterburna klaffingrepp skiljer sig markant mellan landets regioner. I genomsnitt tvingas hälften av patienterna vänta mer än 60 dagar på ingreppet och vid vissa sjukhus handlar det om 75 procent. Det finns även sjukhus som sedan många år haft väntetider på över tre månader, vilket för en patient innebär en risk att dö under väntetiden.

Karolinska Universitetssjukhuset sticker ut i mängden.

Endast 30 procent av sjukhusets patienter väntar mer än 60 dagar och majoriteten av dem är patienter som själva valt att vänta eller väntat på en tandläkarbedömning (ett krav inför TAVI).

– Patienter som inte själva väljer att vänta med operation får i genomsnitt en operationstid hos oss inom 30 dagar. För patienter med prioriterad medicinsk orsak kan en operation bli aktuell redan inom 0–1 dagar väntetid. Vid behov gör vi operationer även på jourtid, säger Nawzad Saleh, överläkare och patientflödeschef på enheten för kardiologi.

Anledningen till att enheten kan visa upp så fina resultat beror på flera saker, betonar han, inte minst ett fokuserat arbete med flöden i hela kedjan.

– Vi har välinformerade patienter, inkluderande team och snabba byten mellan operationerna. Genom bra kommunikation med avdelningen har tiden mellan två patienter blivit mycket kortare. I slutfasen av en operation kontaktas avdelningen för att förbereda nästa patient och på så sätt blir arbetet på operationssalen mycket effektivare, säger Nawzad Saleh och tillägger:

– Under 2019 kunde vi utföra tre TAVI-operationer per dag, 2020 var antalet uppe i fyra och förra året fem – med samma resurser som tidigare.

Vad betyder de fina resultaten för den här behandlingen?

– Det betyder att patienterna snabbt kan få klaffelet åtgärdat och att den möjligheten kan erbjudas för patienter inte bara i Stockholm utan även för hela landet. Karolinska har en konsulttelefon direkt till en kardiologexpert i kateterburna klaffingrepp där läkare från sjukhus eller primärvården kan nå oss varje dag.

Text: Nneka Magnusson Amu

Läs Swedehearts årsrapport (2023)

Läs mer: ”Karolinska Universitetssjukhuset bäst i landet på aortaklaffbyte via kateter"