Karolinska Universitetssjukhuset rankas som världens tionde smartaste sjukhus i Newsweeks undersökning ”World's Best Smart Hospitals 2024”

Nyhet

Tidningen Newsweek har för tredje året presenterat sin världsrankning av vilka sjukhus som är bäst på att använda avancerad teknik i vården. Karolinska Universitetssjukhuset placerar sig på en tiondeplats.

Newsweek bedömer i sin undersökning hur bra sjukhusen är på att införa ny smart teknik och använda den för att ge patienterna bättre vård. De områden som undersöks är hur bra sjukhusen är på att använda artificiell intelligens, digital bildhantering, robotik, telemedicin och elektronisk funktionalitet. Karolinska Universitetssjukhuset utmärker sig enligt tidningen inom områdena artificiell intelligens, robotik och telemedicin.

– Det är en styrka att vi för tredje året i rad rankas som ett av världens tio mest innovativa sjukhus när det gäller att använda ny teknik. Vi ser samtidigt att sjukhus i andra delar av världen är på frammarsch. Det är därför viktigt att vi ökar takten så att våra patienter kan dra nytta av den senaste tekniken, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset i en kommentar till Newsweeks tredje globala rankning av världens smartaste sjukhus.

Listan toppas av sjukhuset Mayo Clinic följt av åtta andra amerikanska sjukhus. Karolinska Universitetssjukhuset är, tillsammans med det tyska universitetssjukhuset Charité i Berlin, de två europeiska sjukhus som når topp tio. På andraplats i Norden rankas Aarhus universitetssjukhus på plats 15. Tre andra svenska sjukhus är med på listan: Akademiska Sjukhuset (54), Capio Sankt Görans Sjukhus (291) och Sahlgrenska Universitetssjukhuset (298).

Undersökningen: World's Best Smart Hospitals 2024 (newsweek.com)

Rankingen bygger på en sammanvägning av medicinska resultat, patientrapporterad kvalitet, upplevelser och rekommendationer från läkare, annan vårdpersonal och chefer inom sjukvårdssektorn. 10 000-tals anställda inom sjukvården i de utvalda länderna valdes ut för att svara på frågor.

Undersökningen som Newsweek gjort tillsammans med undersökningsföretaget Statista rankar 330 sjukhus och genomfördes i 28 länder: Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Israel, Indien, Italien, Japan, Kanada, Libanon, Mexiko, Nederländerna, Norge, Saudi Arabien, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Tyskland, USA och Österrike.

Läs mer:

AI

Fredrik använder AI för att hitta fler tidiga fall av bröstcancer

Fler kramper hos nyfödda kan identifieras med hjälp av artificiell intelligens

AI-baserad bildanalys vid bröstcancer får Athenapriset

Robotik

"Robotkirurgi är ett lagspel – hela teamet behövs"

Nu startar robotkirurgi på barn på Karolinska

Stor andel robotkirurgiska ingrepp inom övre buk

Telemedicin

Neurologkonsultation på distans – kring patienter med Parkinson

Videobesök i öppenvården

ERCP – kirurger guidar kirurger på distans