I dag är Internationella fysioterapins dag

Nyhet

"En helhetssyn på patientens hälsa, livssituation, personlighet och individuella förutsättningar"

Från höger till vänster i bild: Fatema Khanam, Anna Karlsson, Sofia Nilsson, och Hasan Jaber.

Fysioterapeuter har unik kunskap om hur fysisk aktivitet leder till rörlighet och hälsa utifrån varje enskild individs förmåga. Utgångspunkten är en helhetssyn på patientens hälsa, livssituation, personlighet och individuella förutsättningar. 

På Karolinska Universitetssjukhuset arbetar 215 fysioterapeuter i olika verksamheter. Vi har sagt hej till fyra av dem!

Från höger till vänster i bild: Fatema Khanam, Anna Karlsson, Sofia Nilsson, och Hasan Jaber, alla verksamma under tema Kvinnohälsa och hälsoprofessioner.

Hur blir man en bra fysioterapeut, Fatema?
– Man blir en bra terapeut med tiden, i takt med att man träffar många patienter. Man övar sig i mötena med dem och utvecklar sina kunskaper. Jag arbetar med multisjuka geriatrikpatienter i slutenvården.

Vad är viktigast i ditt jobba, Anna?
– Patientsäkerhet. Att vi har rätt hjälpmedel och att vi tar hjälp av varandra och har ett bra samarbete. Jag arbetar med äldre i slutenvården.

Vad är det bästa med jobbet, Sofia?
– Jag får utvecklas inom mitt område och teamarbetet som man kan ha på det här sjukhuset. Träffa alla trevliga personer. Jag arbetar inom öppenvården mot gynekologi och obstetrik.

Varför blev du fysioterapeut, Hasan?
– Jag har haft en passion för träning sedan barndomen och tycker om att hjälpa människor. Fysioterapeut är en bra kombination av det. Jag jobbar med bland annat lungsjuka barn samt barn med obesitas.