Karolinska Universitetssjukhuset hjälper Lettland att komma i gång med levertransplantationer

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hjälper ett universitetssjukhus i Lettlands huvudstad Riga att starta upp en verksamhet runt levertransplantationer. De har njurtransplantation men saknar i praktiken lever- och bukspottskörteltransplantationsverksamhet. Målsättningen är att kunna sätta i gång med levertransplantationer senast nästa år.

Samarbetet är en del av Europeiska kommissionens utbildningsprojekt TEODOR*. Utbildningsprojektet omfattar hela vårdkedjan från donator och logistik till själva transplantationen och eftervården. Karolinskas insats har varit att utbilda och bidra med erfarenhet och kompetens runt själva transplantationen. Barcelonas universitetssjukhus är en annan partner i projektet och de fokuserar på organdonation.

– Lettland saknar den kunskap och kompentens som behövs. Som följd av att man gör så få levertransplantationer årligen så har man också sämre förutsättningar att själv skaffa kunskap och erfarenhet att öka kompetensen, säger Carl Jorns, transplantationskirug och ansvarig för levertransplantationer på Karolinska.

Transplantationer kräver ett stort team från olika verksamheter.

Utbildningen sker via en onlinekurs och genom kompletterande workshops i Riga. En del av utbildningsprogrammet sker på Karolinska i Huddinge.

– Teori i all ära men det är också viktigt att få vara med under en levertransplantation. Därför är den som kommer att bli ansvarig för Rigas transplantationsverksamhet under två veckors tid med oss här i Huddinge för att lära sig så mycket som möjligt, säger Carl Jorns.

Transplantationer kräver ett stort team från olika verksamheter. Förutom transplantationskirurg skickar man från Riga också två narkosläkare till Karolinska.

Narkos under levertransplantation är en av de mest komplexa.

– Narkos under en levertransplantation är en av de mest komplexa narkoserna vi gör, så det finns en hel del som man måste lära sig. Den allra mest värdefulla skolningserfarenheten vi kan ge dem är att de får vara med och lära sig under en riktig transplantation, säger Gabriel Dumitrescu, anestesiansvarig för transplantationer.

Utbildningsprojektet avslutas vecka 17 då både donationsdelen och transplantationsdelen samlas tillsammans för en intensiv utbildningsvecka med föreläsningar, medicinska konferenser och workshops.

*TEODOR är Europeiska kommissionens projekt för att öka kunskap och kompetens runt organdonation och -transplantation i Lettland, Litauen och Tjeckien. Projektet leds från Pauls Stradiņš kliniska universitetssjukhus i Riga.