Björn Zoëga rankas som tionde mest inflytelserik i svensk sjukvård

Nyhet

Tidningen Dagens Medicin har sedan 1996 rankat de 100 främsta makthavarna i svensk sjukvård. I år återfinns Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Björn Zoëga på plats tio, en uppgång från plats 20 i fjol.

Björn Zoëga

– Vi på sjukhuset har under de senaste åren tillsammans stått för en stor mängd starka prestationer. Vi har bekämpat en pandemi, vi har nått medicinska resultat i världsklass, vi inför precisionsmedicin för fler och fler patienter, vi har kortat vårdköer och vi har ordning på vår ekonomi, säger Björn Zoëga och fortsätter:

– Detta har gjort att fler och fler lyssnar på oss och vill veta hur vi arbetar. På så sätt kan vi påverka vården till det bättre för patienter i hela landet. Att hamna högt upp i denna ranking är för mig ett erkännande för det arbete som alla 15 800 på vårt sjukhus gör.

Så här lyder Dagens Medicins motivering av Björn Zoëgas placering:

Tar över rollen som landets mäktigaste sjukhusdirektör, utan att vara någon stark nätverkare. Får respekt för tydligt ledarskap och för hur han struntat i debatten och utvecklat Karolinska, som enligt en makthavare ”gått från att vara sågade till en helt annan kultur och ett helt annat varumärke”. Sjukhusets höga svansföring och tonläge kring högspecialiserad vård ses dock med viss oro.

Dagens Medicins ranking bygger på ett stort antal bakgrundssamtal som genomförts av tidningens journalister med makthavare och bedömare av vården. Högst upp på listan återfinns sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.