Återbruksportalen tilldelas Region Stockholms miljöpris

Nyhet

Jenny Fredriksson Heikkilää skapade Återbruksportalen utifrån idén om ett mer hållbart Karolinska. Nu tilldelas applikationen Region Stockholms miljöpris 2023.

Jenny Fredriksson Heikkilää skapade Återbruksportalen som nu prisas.

Jenny Fredriksson Heikkilä, som till vardags jobbar på Karolinska Universitetssjukhuset, ställde sig frågan om vad som händer med all den dyra IT-utrustning och alla möbler som inte sällan lämnas kvar vid en verksamhetsflytt. Svaret att det mesta slängs gjorde henne besviken. Så tillsammans med Ebba Leckström och Adnan Kevric på Office 365-förvaltningen byggde hon därför appen Återbruksportalen.

Appen är tillgänglig för alla medarbetare inom Karolinska med syftet att på ett enkelt sätt spara pengar för verksamheterna men också värna om miljön genom återbruk.

Nu har Återbruksportalen tilldelats regionens stora miljöpris.

– Det är otroligt hedrande och jag är så himla glad! Tack till alla er som bidrar till att återbruka och lägga upp annonser i Återbruksportalen – ni är guld värda! säger Jenny.

Återbruksportalen är tillgänglig för alla medarbetare på Karolinska.

Sedan Återbruksportalen lanserades i april 2023 så har massor av IT-utrustning bytt ägare efter att ha hittat nya hem via annonser på plattformen. Genom Återbruksportalen har medarbetarna på Karolinska tillsammans redan sparat in hundratusentals kronor. Tillsammans har medarbetarna återbrukat uppskattningsvis 25 000 kg koldioxid. Detta motsvarar att Karolinska avstått ifrån att köpa in 5 000 000 kopieringspapper eller undvikit 200 000 kilometer bilkörning.

Text: Fredrik Essevad