De hjälper sjukhuset att bli mer hållbart

Nyhet

Lär känna medarbetare från Hållbarhetsenheten och ta en titt i sjukhusets hållbarhetsprogram och redovisning. ”Hållbarhetsfrågor är en hygienfaktor”, säger hållbarhetschefen Petra Michélsen.

Petra Michélsen, hållbarhetschef, rättskansliet

Varför står du här idag?
– Vi har ett nytt, första hållbarhetsprogram, som började gälla vid årsskiftet och ska hålla på till 2027. Det vill vi berätta om för både medarbetare och besökare. Programmet täcker in såväl miljö som social arbetsmiljö och ekonomisk hållbarhet. Det innehåller ganska tuffa mål, så vi behöver hjälp av alla på sjukhuset.

Vad gör ni mer för att nå ut?
– Vi har en tydlig organisation med miljö- eller hållbarhetssamordnare som stöttar på alla teman/funktioner och staber på sjukhuset. Dessutom finns ett stort antal duktiga lokala ”miljö- och hållbarhetsfunktioner” och chefer som hjälper till att driva vårt hållbarhetsprogram framåt. I Hållbarhetsprogrammet, som består av 13 mål, finns ett stort antal aktiviteter för att nå de här målen och de följs upp varje kvartal. Alla verksamheter måste välja två hållbarhetsaktiviteter att arbeta med.

Hur viktigt är hållbarhetsarbetet för Karolinska?
– Oerhört viktigt. Hållbarhet handlar om att bygga ihop det miljömässiga med vad vi gör varje dag. Det omfattar även sociala aspekter som medarbetare, patienter, tillgänglighet och bemötande och ekonomi, som hur vi följer upp våra avtal och använder våra resurser. Ett långsiktigt mål är att hållbarhetsfrågor ska ingå i den ordinarie verksamhetsstyrningen. Det finns redan nu ett stort engagemang ute på golvet och hela vägen upp i styrelsen. Och det tas många initiativ. Nyligen startade några medarbetare på IT en portal för återanvändning av IT-utrustning. Hållbarhetsfrågor är en hygienfaktor i dag.

Petra Michélsen.
Många projekt har fötts ur en dialog med medarbetarna

Gunilla Buss, miljösamordnare, rättskansliet

Vad är viktigast i hållbarhetsarbetet just nu?
– Att minska miljöpåverkan från kemikalier och tjänsteresor samt minska verksamhetsenergin i den mån det går i olika projekt på sjukhuset.

Är ni nöjda med resultaten?
– Ja, vi uppfyllde tolv av våra sexton mål för 2022. Det känns väldigt positivt. Nu vill vi visa alla patienter, anhöriga och personal vad vi i arbetar med, vad som åstadkommits och hur vi blickar framåt. Vi har fått fin respons.

Hur får man med sig medarbetarna på tåget?
– Man lyssnar på dem och de förslag de kommer med och ser vad som är möjligt. Det är många projekt som blivit genomförda och som fötts ur en dialog med medarbetarna.

Gunilla Buss.
 Social hållbarhet är kärnan i hela sjukhusverksamheten

Andreas Ekvall, miljösamordnare, Tema Cancer

Andreas Ekvall, miljösamordnare och samordnare inom social hållbarhet

Vad är social hållbarhet?
– Det täcker ett stort område, allt från barnrättsfrågor eller jämlik vård till medicinsketiska frågeställningar. Det finns en definition med 9 olika områden – det är ett stort område. Idag har vi ungefär 40 aktiviteter inom Karolinska kopplat till social hållbarhet och det är ett utfall av det nya hållbarhetsprogrammet. Vi hoppas att social hållbarhet kommer integreras i vårt ledningssystem och utifrån frågorna som är viktiga för vården.

Kan du ge exempel på sådana aktiviteter?
Det kan handla om att arbeta med tillgång till tolk, att arbeta aktivt med att delaktighet och bemötande av patienter, att analysera och skapa förutsättningar för jämlik vård, att genomföra konsekvensbedömningar utifrån social hållbarhet och utifrån sitt vårduppdrag genomföra folkhälsoinsatser.

Hur viktigt är det med social hållbarhet?
– Enormt viktigt. I slutändan handlar det om att vi i den mån vi kan bidrar till att skapa förutsättningar för människor att leva goda och meningsfulla liv utifrån deras behov. Något jag tror att vi som arbetar vid Karolinska delar och jag tror även det år något som driver oss till att fortsätta arbeta inom vården.

Andreas Ekvall.

Katarina Ask, miljösamordnare, rättskansliet

Vad är viktigast i hållbarhetsarbetet?
– Det viktigaste enligt mig är att få en överblick över hur vi jobbar med hållbarhet. Nu finns en hållbarhetsenhet, men det betyder inte att vi tar över och driver alla frågor. Vi samordnar det arbete som redan pågår och ser var det finns ett gap gentemot regionens krav.

Hur får man med medarbetarna på tåget?
– Vi har märkt att det finns väldigt många engagerade människor där ute och det gäller att få ihop dem till ett nätverk. Vi är jätteglada att vi har bland annat miljöinformatörer och etikombud ute i verksamheterna och som hjälper till att hålla miljöfrågorna levande.

Och därifrån?
– Sedan handlar det mycket om att synliggöra nätverken och försöka få upp bilden för det här bredare miljöperspektivet.

Katarina Ask.
Vi har märkt att det finns väldigt många engagerade medarbetare
Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling som innehåller 17 globala mål som ska uppnås till år 2030. I bild: Sebastian Rigi, miljösamordnare på rättskansliet.

Hållbarhetsprogram och hållbarhetsredovisning