Sju miljoner till Karolinska Universitetssjukhusets barnsjukvård för utbyte med Uganda

Nyhet

Hälften av befolkningen är under 15 år och resurserna för hälso- och sjukvård är små. Så ser situationen ut för barnsjukvården i Uganda. – Den stora resursbristen kan vi inte göra något åt, men vi kan bidra till att stärka barnsjukvården i landet, säger Helena Hildenwall, barnläkare och huvudprojektledare för utbytet med Uganda.

Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Jinja City Council i Uganda är samarbetspartner i fyra olika delprojekt på temat jämlik hälsa som drar igång på allvar i vår. De två ideella organisationerna Pediatric Health Initiative i Sverige och Busoga Health Forum i Uganda ingår också i samarbetet.

Strategier för barnakutsjukvård

Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, har beviljat ett anslag på totalt sju miljoner kronor. Samarbetet initierades redan år 2021 då styrgrupperna i Uganda och Sverige gemensamt avgjorde vilka frågor man ska arbeta med.
Samarbetet med Uganda sker i ett så kallat regionalt partnerskap, vilket betyder att två kommuner/regioner riktar in sig på gemensamma utmaningar och lär av varandra.
– Vi ska bistå med att utveckla Ugandas strategier för barnakutvård, vilket var ett önskemål från Ugandas hälsoministerium. Personal kommer att utbildas av oss på plats i Jinja District, men centrala aktörer i vården i Uganda kommer också hit till Stockholm för att se hur det fungerar här, säger Helena Hildenwall, forskare i global hälsa och barnläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Fantastisk klinisk blick 

Barnsjukvårdspersonalen från Astrid Lindgrens Barnsjukvård får å sin sida träning i att arbeta med diagnoser som är ovanliga i Sverige och att hantera en del av de utmaningar som resursbrist innebär.
– Kollegorna i Uganda har ofta en fantastisk klinisk blick för patienten, något som vi kan tappa då vi förlitar oss alltmer på tekniska hjälpmedel, säger Helena Hildenwall.
Barnadödligheten under de första levnadsåren i Uganda är hög: 43 barn av 1000 födda dör innan sin femte födelsedag. De vanligaste orsakerna är komplikationer när barnet är nyfött, lunginflammation, diarré, malaria och undernäring. Vården i Uganda lider av stor personalbrist liksom brist på utrustning och i vissa fall läkemedel.

Att bryta en ond cirkel

Helena Hildenwall tror att bättre rutiner, kunskap och teamarbete i vården ändå kan hjälpa till att bryta en ond cirkel som kan börja redan innan ett barn är fött. Komplikationer under graviditeten uppmärksammas inte, resurser vid komplicerade förlossningar saknas och rutiner för uppföljning av hälsoproblem hos nyfödda eller barn som haft en akut infektion är bristfälliga.

– Fler barn överlever idag, men samtidigt ökar antalet barn med neurologiska komplikationer. Neurologiska komplikationer är dåligt uppmärksammade i låginkomstländer.

Därför är barnneurologi och barnrättsperspektivet med som två delprojekt.
– Vi ska arbeta med att försöka minska stigmatiseringen av neurologiska komplikationer och utvecklingsförseningar, säger Helena Hildenwall.

Goda förutsättningar

Projektens inriktning har beslutats tillsammans med politiker som har ansvar för hälso- och sjukvård och sjukhusledning i Jinja District, vilket är en framgång, menar Helena Hildenwall.
– Då är förutsättningarna goda för att förändringarna ska bli hållbara över tid. Vi behöver engagerade nyckelpersoner i vården som får stanna kvar där de är och har mandat att införa nya riktlinjer och rutiner. Personalomsättningen är stor inom den ugandiska sjukvården, säger hon.
I mars 2023 kommer personal från Astrid Lindgrens Barnsjukhus att vara på plats i Jinja District för att genomföra flera aktiviteter.

Regionalt partnerskap i fyra delprojekt Uganda/Sverige

  • barnakutsjukvård
  • barnneurologi
  • neonatalogi
  • barnrätt