Lansering av rapport om livmoderhalscancer i Subsahariska Afrika

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset stod i fredags värd för lanseringen av The Lancet Oncology report on Cancer in Sub-Saharan Africa. Sveriges framgångar med HPV-vaccin lyftes fram och diskussioner för hur livmoderhalscancer ska utrotas i Rwanda gick varma.

I Subsahariska Afrika växer ett allt större behov av cancervård fram. I en rapport framtagen av flera forskare i The Lancet Oncology framhävs hur dödssiffran från cancerrelaterad sjukdom kommer att gå från drygt 500 000 dödsfall 2020 till ca 1 miljon dödsfall 2030 om inga insatser görs nu. Rapporten fokuserar på olika insatser för att utrota livmoderhalscancer i sub-sahariska Afrika med fokus på Rwanda.

Patrik Rossi hälsar välkomna.

Under fredagseftermiddagen stod Karolinska Universitetssjukhuset med Patrik Rossi i spetsen värd för att lansera rapporten i Europa.

– Det är en ära och ett stort nöje att få välkomna er till Karolinska Universitetssjukhuset och till Karolinska Institutet. Kampen mot cancer är en lokal och global kamp. Min personal ett par våningar ovanför oss kämpar mot den nu och alla andra dagar i veckan. Det gör även er personal på era kliniker och i era länder. Varje dag möter vi lidande och död. Men vi ser också lycka och uppskattning när vi lyckas och vinner mot denna aggressiva sjukdom, säger Patrik Rossi i sitt välkomsttal.

På plats, förutom forskarna, fanns The First Lady of Rwanda, representanter från bl.a. WHO, IAEA, Elekta Foundation, Socialdepartementet, Cancerfonden samt ambassadörer från flera afrikanska länder.

Elekta Foundation startar projekt för HPV-vaccination i Rwanda

Presidenten för Elekta Foundation, Lacy Hubbard, som står bakom projektet att påbörja screening och vaccination av HPV-virus, berättade att över 300 000 kvinnor dör i sviterna av livmoderhalscancer varje år och att 90 % av dem kommer från låg eller medelinkomstländer.

Prof. Wil Ngwa och The First Lady of Rwanda.

– All livmoderhalscancer kan undvikas. 99 % är kopplat till HPV-infektioner och med hjälp av vaccination, screening och tidigt insatt vård kan vi undvika att fler kvinnor drabbas, sade Lacy Hubbard.

Flera av talarna nämnde HPV-screening och vaccin som en av de första och viktigaste insatserna för att den unga generationen inte ska drabbas av livmoderhalscancer. Joakim Dillner, FoU-chef på MDK, berättade om hur Sverige jobbat mot livmoderhalscancer sedan 1990-talet och vad man kan lära sig av de insatser som har gjorts här. Att kvinnor numera själva kan testa sig hemma lyfte han fram som en bra lösning för länder där det finns stigma för cancersjukdom och där inte alla har möjlighet att ta sig till en läkarmottagning.

Moderatorn för eventet och en av forskarna av rapporten, Prof Wil Ngwa, bekräftade att det finns stor okunskap och stigma kring cancer i många afrikanska länder. Att många afrikanska språk och dialekter inte har ett ord för ”cancer”, menar han är en av anledningarna till varför cancer har fått spridas i stora delar av Afrika.

Redan stor framgång för projektet

Cecilia Wikström, ordförande för Elekta Foundation kunde avslöja att screening för HPV precis börjat i Rwanda men att man på 20 dagar redan har genomfört 6 000 test.

– Det är afrikanskt rekord! sade Cecilia Wikström.

The First Lady of Rwanda var mycket tacksam för de insatser som görs och för att ha blivit inbjuden idag. Hon höll ett stämningsfullt tal där orden ”I feel optimistic today” fick stående ovationer.

Text: Victoria Cazzaniga  Foto: Fredric Eklund Möller