Podd: Nya kompetensbehov i framtidens vård

Nyhet

Den snabba teknikutvecklingen och de stora framsteg inom den medicinska forskningen gör att sjukvården i framtiden kommer behöva många fler avancerade bioinformatiker, nätverksarkitekter och andra IT-kompetenser för att kunna hantera och analysera alla den data som genereras för varje patient.

Lyssna på nya podden 

Karolinska Universitetssjukhuset Forum: Nya kompetensbehov i framtidens sjukvård

Med utvecklingen av precisionsmedicin blir diagnostiken allt viktigare. Det innebär att varje undersökning och provtagning blir viktiga pusselbitar när det gäller att ställa diagnos och sedan hitta den mest effektiva behandlingen. Utvecklingen gör att det nu går att få fram mer information, data, vid varje undersökning. Exempelvis blir bilddiagnostiken ännu mer detaljerad och varje analys av en tumör innehåller mängder av information. All denna data behöver samlas, sorteras och sparas på ett effektivt och säkert sätt så att det blir användbart för teamet runt patienten.

För att hantera all hälsodata behövs bland annat fler bioinformatiker, nätverksarktitekter och annan IT-komptens som jobbar nära vården. Deras roll blir än viktigare i framtidens vård.

I den nya podden samtalar Patrik Georgii-Hemming, Chief Medical Information Officer och Valtteri Wirta, tf verksamhetschef ME Klinisk genetik och genomik, Föreståndare Genomic Medicine Center Karolinska (GMCK) med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Fler poddar:

Poddar om precisionsmedicin