Region Stockholm satsar på Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK)

Nyhet

Precisionsmedicin är en del av Stockholmsregionens Life science-strategi och nu får Precisionsmedicinskt centrum Karolinska, 3,5 miljoner kronor för 2022 för att fortsätta arbetet med att implementera arbetssättet i den kliniska vardagen.

I Region Stockholms och KI gemensamt prioriterade budget för life scinece 2022 som nu beslutats, finns 3,5 miljoner kronor avsatt för PMCK. Det innebär att arbetet med de strukturella förutsättningarna för implementering kan fortsätta. Under året kommer fokus att ligga på att skapa goda förutsättningar för datahantering och nya IT-verktyg, förutom att fortsätta med etablering och spridning av nya arbetssätt.

    -  Ju mer vi arbetar med implementeringen, desto tydligare blir det att hantering av den stora mängden data kommer att vara central, säger Anna Wedell, föreståndare för PMCK. Med satsningen från Region Stockholm kan vi nu ta in ytterligare kompetenser för datahanteringen och utveckling av diagnostiken.

Under 2022 kommer PMCK att etablera fler precisionsmedicinska forum (PM-forum) och stötta verksamheter som arbetar med precisionsmedicin eller vill initiera nya projekt.

PM-forum Cancer arbetar idag med diagnoser som lungcancer, barncancer och hematologi och PM-forum Sällsynta sjukdomar med bl.a. sällsynta epilepsier och medfödda metabola sjukdomar. Diskussioner pågår även i ett antal arbetsgrupper inom infektion, neurologi respektive immunologi, vilket väntas leda till etablering av ett eller flera ytterligare PM-forum under våren 2022.

Precisionsmedicinskt centrum Karolinska