Anova - Transmedicin
Vi tar emot patienter över hela landet och vid mottagningen utreds könsinkongruens och behandlar könsdysfori hos patienter över 18 år.
Från och med den 1 januari 2024 har Socialstyrelsen beslutat att könsdysforivården ska bedrivas som nationell högspecialiserad vård (NHV). Tre enheter har fått tillstånd att bedriva NHV, med tre respektive samarbetspartners.
- Region Stockholm, Karolinska Universitetssjukhuset samarbetar med Region Uppsala, Akademiska sjukhuset
- Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samarbetar med Region Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus
- Region Östergötland, Linköpings Universitetssjukhus samarbetar med Region Skåne, Förvaltning psykiatri, habilitering och hjälpmedel
För remittenter
Anova tar emot remisser för könsdysforiutredning (Se Mottagning ANOVA - Remissinformation och stöd till vårdgivare) för mer information samt bifogad remissmall.
I de fall där det förekommer samtidig psykisk ohälsa är det av vikt att denna utreds och behandlas via patientens hemregion.
Inför besöket
För att komma till Anova behövs en remiss från psykiatrin, dels för att väntetiden till utredningsenheterna är lång, dels för att personer ofta upplever ett negativt mående och kan behöva stöd under väntetiden. Det är vanligt förekommande med depression och ångest, liksom neuropsykiatriska tillstånd varvid det kan finnas behov att få hjälp med detta innan utredningen vid Anova. Vi önskar att personer som har behov av könsbekräftande behandling ska ha så goda förutsättningar som möjligt att kunna inleda behandling.
När kallelse skickas inför nybesök följer vi adressen i folkbokföringen och digitala vårdvägen Alltid Öppet. Att brev skickas hem till folkbokförd adress har att göra med att datasystemet utgår från personnummer och det namn som är kopplat till det. En del personer vill av olika anledningar inte ha brev till adressen där de är folkbokförda. Anova försöker vara lyhörda inför detta önskemål, men det går inte att garantera att så inte sker.
Att tänka på inför besöket
Vi uppskattar om du av- eller ombokar ditt besök så snart du vet att du inte kan komma till oss. På så vis hjälper du oss att korta kötiderna.
Om du avbokar ett besök och vill få en kallelse till en ny tid – säg till i samband med avbokningen. Om du avbokar ditt besök hos oss utan att ange att du vill ha en ny tid kommer vi i regel inte att kalla dig på nytt.
Läs mer om
-
Om könsdysfori och utredning
Så går en könsdysforiutredning till
-
Privata vårdalternativ och självmedicinering med hormoner
Om den brittiska digitala vårdhjälpen GenderGP
-
Bosatt i andra regioner
Vad som gäller för dig som inte är bosatt i Region Stockholm
-
Utredningsprocess
Läs mer om de olika stegen i utredningsprocessen
-
Efter avslutad utredning
Här kan du läsa om de behandlingsmetoder som erbjuds efter avslutad utredning
-
NHV Könsdysfori
Nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori