Ryggmärgsskaderehab
Till Spinal Rehab på Karolinska kommer patienter som fått en skada på ryggmärgen och i samband med det fått en neurologisk funktionsnedsättning.
Vår verksamhet
De vanligaste orsakerna är trauma, infektioner eller blödningar som påverkar ryggmärgen. Varje år tar vi emot cirka 55 patienter som kommer framför allt från andra enheter på sjukhuset men även utanför regionen. Rehabiliteringstiden på vårdavdelning Spinal Rehab brukar vara 4-6 veckor. Viss vidare rehabilitering sker i tätt samarbete med andra aktörer för rehabilitering och öppenvårdsuppföljning. Tillsammans med dessa bildar vi Vårdkedjan för ryggmärgsskadade i Region Stockholm.
Patientflöde Ryggmärgsskaderehab ansvarar även för spasticitetsutredning gällande intratekal spasticitetsbehandling. I dagligt tal kallat 'baklofen-pump'. Utredning för detta sker på Neurolog mottagningen och om det beslutas om testning sker det vanligtvis på vårdavdelning Neuro Spinal Rehab.
Fakta
- Fr.o.m. våren 2023 kommer viss vård vid förvärvade ryggmärgsskador att centraliseras till fyra NHV (Nationell Högspeciliserad Vård) enheter varav Region Stockholm har ett av tillstånden.
- De svårast skadade patienterna i Region Stockholm kan komma att inkluderas i Vårdkedjan för ryggmärgsskadade.
- Idag har vi avtal med Stockholms Sjukhem, Aleris Rehab Station och REMEO för att ge personer med ryggmärgsskada en fortsatt rehabilitering när patienten skrivs ut från Karolinska.
- Efter den inneliggande rehabiliteringsperioden knyts patienten till sin hemregion för uppföljning av sin ryggmärgsskada. I Region Stockholm ansvara Spinaliskliniken för ryggmärgsskadeuppföljningen.
NHV-uppdrag förvärvade ryggmärgsskador
-
NHV-uppdrag förvärvade ryggmärgsskador
-
Förvärvad ryggmärgsskada hos vuxna och barn - rehabilitering och uppföljning
(Observera att vissa delar kan vara inaktuella då vårdprogrammet är från 2020).
Kontaktinformation
Namn: Tomas Brofelth
Titel: Patientflödesansvarig
E-post: tomas.brofelth@regionstockholm.se