TAVI (kateterburen aortaklaff-implantation) Hjärta och Kärl mottagning Solna

TAVI betyder "Transcatheter Aortic Valve Implantation", på svenska kateterburen aortaklaff-implantation. Utförs på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Om man lider av aortaklaffstenos som är en allvarlig hjärtsjukdom kan man behöva göra ett aortaklaffingrepp. Du får då din sjuka aortaklaff ersatt med en konstgjord klaff (protes).

Proteserna som används vid TAVI har en konstgjord klaff av djurmaterial som sitter i en metallram. Klaffprotesen går att fälla ihop så att den kan monteras i en kateter som är 6 mm tjock. Den förs genom blodkärlen upp till den sjuka aortaklaffen. Sedan fälls den konstgjorda klaffen ut och trycker då den sjuka aortaklaffen åt sidan och ersätter den direkt. Det vanligaste är att klaffprotesen förs upp från pulsådern i ljumsken. Sövning behövs ej.

Ungefär 85 % av patienterna blir helt symptomfria eller betydligt bättre. Ett klaffingrepp har alltså i de flesta fall både en symptomlindrande och livsförlängande effekt. Andra samtidiga hjärtfel eller lungsjukdom kan dock medföra att man har kvar en del besvär med andfåddhet.

Komplikationer kan förekomma, men nyttan med ingreppet är betydligt större än risken. De allvarligaste komplikationerna är stroke och dödsfall (några procents risk). I 5-10% av fallen trycker klaffprotesen på hjärtats nerver så att pulsen blir för låg. I så fall får du en pacemaker vid samma vårdtillfälle och pulsen blir normal igen. Det kan uppstå blödningar från stickställena i ljumsken, som i vissa fall kan behöva extra stygn för att stoppas. I några procent av fallen blir det ett måttligt läckage runt klaffprotesen, vilket kan leda till vissa kvarstående besvär med andfåddhet.

Inför undersökning eller behandling

  • Du kommer få ett kallelsebrev hemskickat med information om vilka föreberedelser som gäller inför just din operation.
    Du kommer först för ett inskrivningssamtal med läkare då man även tar blodprover och EKG. Du får då också information om när du ska komma för själva ingreppet.
  • Du kommer att kallas till sjukhustandläkaren för att kontrollera att du inte har någon tandinfektion.
  • Om du röker, sluta, eftersom det minskar risken för komplikationer.

Under undersökning eller behandling

  • Vi kopplar på EKG och annan övervakningsutrustning. Lugnande och smärtstillande medel ges efter behov. Ingreppet tar 1-2 timmar.

Efter undersökning eller behandling

  • Vårdtiden på sjukhuset är 2-3 dagar.
  • Du kommer även bli kallad för återbesök till hjärtmottagningen efter 1-2 månader för kontroll och sedan efter 1 år.

Kontaktuppgifter

Hjärtklaffkoordinator inför operation        08-123 73435

Hjärtklaffkoordinator efter operation        08-123 71520