Kranskärlsröntgen
Besvärande kärlkramp trots medicinering är den vanligaste anledningen till att kranskärlsröntgen görs. Kranskärlsröntgen kan också bli aktuell om olika undersökningar har visat att det kan finnas svåra förträngningar. Undersökningen görs också ibland som ett led i utredningen av andra hjärtsjukdomar.
Utförs vid
Vårt fokus inom kranskärlsflödet är en god handläggning och vård av patienter med kranskärlssjukdom. Vi jobbar med högkvalitativ vård med stark koppling till forskning och utbildning. Vi bedriver läkar- och sjuksköterskemottagning i öppenvården samt elektiva och akuta kranskärlsutredningar och vi har ett brett utbud av behandlingar till patienter som är i olika stadier av sin kranskärlsjukdom.
Inför undersökning eller behandling
Vad ska jag tänka på inför kranskärlsröntgen?
- I kallelsen du fått framgår när du kommer att bli uppringd för ett inskrivnings- och informationssamtal, samt om du ska lämna blodprover innan samtalet. I kallelsen står även när du skall komma till avdelningen för själva undersökningen.
- Du ska duscha och tvätta håret (vanlig tvål och schampo) kvällen före eller på morgonen den dag du skall göra kranskärlsröntgen. Ta bort ev. nagellack.
- Du får äta en lätt frukost (yoghurt, filmjölk eller någon soppa) samt dricka mycket vatten. Du skall även ta dina mediciner som vanligt (förutom Metformin/Janumet samt vattendrivande läkemedel).
- På avdelningen sätts en infartskanyl (en nål i ett blodkärl på armen).
- Ofta ordineras blodförtunnande läkemedel inför undersökningen, i så fall får du det vid ankomst till vårdavdelningen.
Under undersökning eller behandling
- Kranskärlsröntgen görs på röntgenavdelningen. Efter lokalbedövning i handleden eller ljumsken införs en kateter som via kroppspulsådern till vänster kranskärl, där några kontrastmedelsinjektioner görs. Därefter sker byte av kateter och höger kranskärl undersöks på liknande sätt.
- Undersökningen avslutas ibland med att vänster kammare kontrastfylls så att man även skall kunna bedöma hur hjärtmuskeln arbetar. Du kommer själv på en TV-monitor kunna se delar av undersökningen, vilket i allmänhet tar cirka 15 - 45 minuter.
- I samband med kontrastinjektionerna kan man erfara en värmekänsla i kroppen. En tryckanordning placeras över instickstället för att förhindra att en blödning uppstår
Efter undersökning eller behandling
När får jag reda på hur undersökningen gick?
- Preliminär information om undersökningsfyndet ges i samband med röntgenundersökningen. Innan utskrivning ges i allmänhet definitivt besked och också rekommendation om åtgärd. Om du inte får denna information innan utskrivningen ges den via brev eller telefon.
- Det är bra om någon anhörig kan hämta dig på eftermiddagen efter undersökningen. Om detta inte går har du möjlighet att köpa taxibiljett för hemresa. Man ska inte köra bil eller åka buss efter undersökningen. De närmaste dygnen ska man också vara försiktig med tunga lyft och inte anstränga sig hårt
Åtgärder efter kranskärlsröntgen
- Ibland behöver ytterligare åtgärd göras. Efter att vi diskuterat med andra kollegor (en så kallad rond) beslutas om vilken åtgärd som är lämplig för dig. Föreslagna åtgärder kan var kranskärlsoperation (coronar by-pass), ballongvidgning (PCI) eller fortsatt medicinering