Om Traumacentrum

Traumaomhändertagandet vid Karolinska formaliserades för mer än 20 år sedan och 2006 fick Karolinska det högspecialiserade uppdraget att omhänderta och vårda de allra svårast skadade patienterna från hela Stockholms län.

Utvecklingen har lett till att Traumacentrum Karolinska (TCK) idag är landets största enhet för omhändertagande av svårt skadade patienter. Vi tar årligen emot c:a 1600 traumafall (varav 200–250 är barn). C:a 20% av dessa är svårt skadade patienter med en Injury Severity Score >15.

TCK har ett nära traumasamarbete med övriga akutsjukhus och är en naturlig del av samspelet inom region Stockholm. Ett system för utbildning och forskning inom traumatologi har sedan flera år pågått mellan TCK och dessa akutsjukhus i syfte att säkra traumavårdkedjan. Våra samarbetsavtal med regionerna Gotland, Södermanland och Västmanland innebär att vi genom uppdraget som primär och sekundär traumaenhet totalt ansvarar för c:a 3 miljoner invånare i vårt traumauppdrag.

I traumaorganisationen ingår företrädare för samtliga specialiteter involverade i den svårt skadade patienten, från akutsjukvård till de olika kirurgiska specialiteterna, anestesi/intensivvård, radiologi, laboratoriemedicin, liksom representanter för omvårdnad, hälsoprofessionerna och registren.

Enheten bedriver traumautbildningar för läkare och omvårdnadspersonal, samt traumaforskning inom skilda specialiteter och omvårdnad. TCK är också, tillsammans med Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid KI, ett av Socialstyrelsen utsett kunskapscentrum i traumatologi. Alla traumafall inklusive barntrauma rapporteras och inkluderas i vårt traumaregister som även är anslutet till det nationella traumaregistret SweTrau, vilket administreras från TCK.

TCK har även som enda traumacentrum i Sverige, Försvarsmaktens uppdrag att ansvara för akut skada och sjukdom bland FM-anställda i utlandstjänst.