Droganalyslaboratoriet

Här utförs analyser av missbruksmedel framför allt i urin men även i saliv och blod från beroendevården, sjukvården och företagshälsovården. Inför en anställning används analysen för att visa att man är drogfri och i beroendevården att ett behandlingsprogram följs. Mer information om varje analys finns i provtagningsanvisningarna. Läs mer om Droganalyslab längst ner på sidan.

Kontakta oss:

Kundservice 08-123 719 99
E-post: Droganalyslaboratoriet 
Vardagar kl. 08.00-16.30 

Jourläkare är tillgänglig vardagar 9.00-16.00

Länk till provtagningsanvisningarna.

Länk till Webbutiken för beställning av remisser och provtagningsmateriel.

Länk till Drogtester med information om provtagningsmateriel- och beskrivningar.

 

Nyheter

 

Nytt nummer av Drogtestnytt

2024-05-29

Diverse nyheter från oss på Droganalyslaboratoriet finns nu att läsa. Det finns publicerat som en dokument-länk lite längre ned på sidan eller klicka här.

 

Förändringar gällande U-Läkemedel och växtdroger samt kiral analys i saliv och urin 

2024-05-23

Från och med 23 maj kan hela eller delar av analys U-Läkemedel och växtdroger beställas. Observera att priset är det samma oavsett hur stor del av metoden som beställs då arbetsinsatsen för analysen är lika stor. Väljs U-Läkemedel och växtdroger besvaras alla ingående analyter. Vid markering eller fritextkommentar av enskild/-a substans/-er besvaras endast dessa. Detta innebär att om både ”Läkemedel och växtdroger” och enskilda substanser är valda, besvaras alla substanser.

Metoden delas upp enligt följande:

  • Läkemedel och växtdroger
  • Växtdroger (Atropin, Katinon,
  • Mitragynin Psilocin)
  • Metylfenidat/Ritalinsyra
  • Zolpidem/Zopiklon
  • Dextrometorfan
  • Efedrin
  • Fentanyl
  • Gapapentin
  • Hydrokodon
  • Hydromorfon
  • Ketamin
  • Ketobemidon
  • Pregabalin
  • Tapentado

Från nästa kataloguppdatering 22 maj blir
det även möjligt att elektroniskt välja
önskemål om analys av kiralt amfetamin i
både urin och saliv.

Greiner Bio One provtagningskit - slut i lager

From 240301 meddelar Droganalyslaboratoriet att det inte längre är möjligt att beställa Greiner Bio-One salivprovtagningskit då vårt lager tagit slut. Som tidigare meddelats har leverantören avslutat tillverkningen.

Vi fortsätter analysera prover som inkommer till laboratoriet så länge kunder har kvar kit och hållbarhetsdatum är giltigt.

Vi rekommenderar att istället beställa Quantisal salivprovtagningskit.

Läs mer om Droganalyslaboratoriet (dokument/artiklar) längre ner på sidan

Kreatinin

Är ett kroppseget ämne som bildas i musklerna och utsöndras i urin och analyseras på varje prov för att avslöja utspädning eller utbyte till annan vätska. Utspädd urin minskar provets bevisvärde och kan bero på avsiktlig manipulation.

Utförlig beskrivning varför kreatininkoncentrationen i urin bör mätas vid drogtestning finns beskrivet i en artikel i läkartidningen längre ner på sidan

Internetdroger

En stor mängd nya missbruksmedel har under senare år blivit tillgängliga framför allt genom Internetförsäljning.

I urinprover kan vi detektera kända produkter som säljs på internet. Syntetiska cannabinoider (t.ex. spice) analyseras i urinprover som spice-metaboliter. För mer information se våra provtagningsanvisningar.

Drogtester för arbetslivet

Riktar sig till företagshälsovården i Sverige

Drogtester utförs idag på mer än varannan större arbetsplats i Sverige. Antalet analyser ökar stadigt. Allt fler företag testar idag sina anställda och många av de som tidigare endast testat vid nyanställning och misstanke har nu infört slumpvisa tester också på de redan anställda

Ett framgångsrikt arbete för en nykter och narkotikafri arbetsmiljö kräver en välförankrad och genomtänkt drogpolicy. Det behövs ett komplett program med olika åtgärder som är anpassade till arbetsplatsens egna behov.

Läs mer om den kompletta modellen för en drogfri arbetsmiljö nedan.

Arbetsplatsen behöver tillgång till en "verktygslåda" med policy, utbildning, drogtester, rådgivning, rehabilitering samt kontinuerlig utvärdering. Dessa "verktyg" sammantaget bidrar till att förhindra och tidigt upptäcka drogmissbruk.

Kvalitetssäkrad alkohol- och drogtestning (f.d.provtagarkurs)

2-dagarskurs som anordnas av Sveriges Företagshälsor 1-2 gånger per år och som vänder sig till dem som praktiskt genomför alkohol- och drogtestprovtagning. Läs mer under rubriken "Våra kurser och seminarier".

Drogtestnytt

Informationsblad från klinisk farmakologi, som kommer ut 1-2 gånger per år och sprider aktuell information om drogtester. Skickas numera bara ut digitalt. Senaste Drogtestnytt finns som pdf längre ner på denna sida.
Tidigare upplagor kan beställas från oss via E-post.

MRO (Medical Review Officer)

Kommer ursprungligen från USA, där man under en lång tid har haft en oberoende bedömare av hela förloppet vid företagstestning. En MRO-läkare har alltså som uppgift att kontrollera att samtliga moment från provtagning till återförande av svar är kvalitetssäkrade. Detta säkerställer provsvarets riktighet i händelse av en juridisk prövning.

MRO-utbildningen ger särskild kompetens att tolka och kvalitetssäkra narkotikaanalyser. Utbildningen vänder sig till specialistläkare främst inom företagshälsovård, beroendevård och primärvård.
Utbildningen ger behörighet att vara MRO inom hälso- och sjukvård och inom företagshälsovård, och är den enda i sitt slag i Sverige.

Sveriges Företagshälsor anordnar MRO-utbildning en gång per år. Dessutom anordnar de en återträff för dem som har deltagit i MRO-kurser och provtagarkurser tidigare år. Annonsering av dessa sker här på webben under rubriken "Våra kurser och seminarier".

De läkare som har gått MRO-utbildningen och godkänt att få namn, adress och telefonnummer publicerade finns samlade i en MRO-förteckning (se nedan). Dessa personer kan kontaktas för diskussion alternativt anlitas som MRO.

Drogtester i beroende- och sjukvård

Erbjuder ett säkert sätt att kunna avgöra om en person har intagit ett substansberoende medel. Ett tidigt substansberoende kan därmed upptäckas, vilket är avgörande för en framgångsrik behandling.

Provtagningen görs för att säkerställa att patienten följer sin behandlingsplan om drogfrihet. Drogtester utförs med hög känslighet genom kvalitativ screeninganalys. Falska positiva resultat kan dock förekomma vilket gör att vi alltid förordar verifiering/konfirmering av provet.

Vid en verifikationsanalys säkerställs positiva resultat med mycket selektiva metoder, som analyseras med vätskekromatografi kopplat till masspektrometrisk detektion. Detta ger en mycket säker identifiering av påvisade substanser.

Snabbtester som ibland används kliniskt har en hög grad av osäkerhet.

Artiklar i Läkartidningen