7 juni: Några ord från Patrik

Nyhet

Strejken från Vårdförbundet är nu ett faktum och det pågår en konflikt där flera av Karolinskas verksamheter berörs.

Från arbetsgivarsidan har vi respekt för rätten att strejka samtidigt som vi tar ansvar för att sjukhuset kan upprätthålla akut- och annan vård som inte kan vänta. Det är ett allvarligt läge där jag och många fler, dagligen följer utvecklingen på olika sätt. Det är en styrka att vårt sjukhus kan samarbeta och planera väl i svåra lägen som detta, så att vi fortsatt kan hjälpa våra patienter. 

Som universitetssjukhus har vi ansvar för att genomföra och utveckla vård, forskning och utbildning. Ett av Karolinskas och Region Stockholms fokusområden är att förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI), eftersom det fortsatt är ett område som bidrar till en allt för stor del av alla vårdskador på Karolinska. Att få en vårdrelaterad infektion innebär inte bara ett lidande för den enskilda patienten, utan leder också till onödiga vårdkostnader samt ökad risk för antibiotikaresistensutveckling.

Ett stort arbete sjösätts nu genom en nyligen framtagen handlingsplan, som kommer att underlätta för alla verksamheter att arbeta för att undvika vårdrelaterade infektioner. Det är ett viktigt arbete med många olika inslag som måste pågå hela tiden.

Tillsammans är vi Karolinska

Patrik