31 maj: Några ord från Patrik

Nyhet

Handlingsplanen för ökad öppenhet och motverkande av tystnadskultur på Karolinska är nu godkänd av styrelsen och vi är redan i gång med delar av det omfattande och viktiga arbetet som vi har framför oss.

Arbetet kommer beröra alla på sjukhuset i olika omfattning över en längre tid. Med förenad kraft från alla 16 000 medarbetare och chefer kommer vi tillsammans fortsätta utveckla vår arbetsmiljö på det sätt som vi önskar.

Jag har fått signaler om att det finns en oro över att den som av misstag gör något fel kan bli av med sitt jobb. Det är självklart inte så. Nästan alltid går det med god dialog att rätta till misstag och saker som blivit fel. Prata med din chef, facklig representant eller med HR och red ut vad som hänt. Det är den enklaste vägen framåt.

Vårdförbundets varsel om strejk har utökats den här veckan, det omfattar nu fler regioner och även närakuter och vårdcentraler i vår region. Det pågår ett intensivt arbete på Karolinska och i Region Stockholm för att analysera potentiella konsekvenser samt genom förhandlingar påverka varslets utformning, för att säkerställa att vi kan upprätthålla akut vård och annan vård som inte kan vänta.

Det är glädjande att de framsteg vi gör på Karolinska fortsätter att inspirera internationella kollegor. Senaste exemplet på detta är ortopeden som fått besök av sjukhuset Landspítali på Island som velat ta del av ortopedens effektivisering av inskrivningsprocessen.

Jag har nu haft mina första möten med medarbetare i sjukhusets teman och funktioner. Först ut var Funktion PMI. Det är värdefullt för mig att få ta del av frågeställningar och utmaningar samt kloka tankar om hur sjukhuset kan utvecklas. Tack till alla som deltog. Jag kommer att möta alla teman och funktioner på detta vis före augustis utgång.

Tillsammans är vi Karolinska!

Patrik