24 maj: Några ord från Patrik

Nyhet

Idag inleder jag med några rader om en av årets absoluta höjdpunkter på Karolinska; utdelningen av Karolinapriset, som ägde rum igår torsdag den 23 maj.

Jag är enormt stolt och imponerad över all den kompetens och drivkraft som finns hos sjukhusets medarbetare och årets vinnare. Men inte bara det, utan även över den omtanke, värme och glädje som visades gentemot kollegor. Det är stort.

Som jag tidigare deklarerat är arbetet med handlingsplanen mot tystnadskultur en av mina och sjukhusledningens allra högst prioriterade frågor. Jag håller mig dagligen uppdaterad om arbetet som just nu pågår och jag kommer att säkerställa att vi kan presentera en genomarbetad plan för sjukhusets styrelse i nästa vecka.

Det finns underlag och rapporter om tystnadskultur som redan gjorts separat, bland annat från Läkarföreningen, vilket ger en allvarlig bild av situationen. När vi nu genomför den största satsningen på decennier för att stärka Karolinskas organisationskultur behöver vi göra det tillsammans oberoende av facklig- eller professionstillhörighet. Alla medarbetare ska vara med och alla yrkesgrupper ska få utrymme. Det är min absoluta övertygelse.

Den 21 maj varslade Vårdförbundet om strejk från och med den 4 juni, och Karolinska är ett av de sjukhus som berörs. Det pågår nu ett intensivt arbete här på Karolinska tillsammans med övriga vårdgivare i regionen för att analysera potentiella konsekvenser och planera åtgärder för att undvika att patienterna drabbas, i möjligaste mån.  Chefer från alla berörda verksamheter på Karolinska arbetar hårt med frågan, och de kommer succesivt att kunna svara på allt fler frågor. Det finns också information på Inuti.

Avslutningsvis vill jag belysa de kliv för medicinsk utveckling som vi möjliggör genom att skapa nya allianser, eller återuppta allianser i nya former. I veckan signerade Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet ett samarbetsavtal med Elekta för att utveckla precisionsmedicin inom cancer. Gammakniven, en innovation av neurokirurgen Lars Leksell från Karolinska, utgjorde grunden för Elekta en gång i tiden. Nu kan vi skriva ny historia för att hjälpa framtidens patienter.

Tillsammans är vi Karolinska!

Patrik