10 maj: Några ord från Patrik Rossi

Nyhet

Vi kan och ska vara stolta över att arbeta på Karolinska Universitetssjukhuset. Enligt Universums ranking i mars, där drygt 23 400 svenska universitets- och högskolestudenter tillfrågats om deras mest attraktiva arbetsgivare, hamnar Karolinska i topp både för blivande läkare och sjuksköterskor.

Färska siffror från sjukhuset visar också att antalet medarbetare som väljer att stanna kvar på Karolinska ökar. I april 2024 gick kvarstannandegraden, de som fortsatt är tillsvidareanställda efter 24 månader, upp med 0,2 procentenheter jämfört med föregående månad, till 79,1 %. Nedbrutet för läkare är kvarstannandegraden 89,8 % - en ökning med 2,3 procentenheter sedan april 2023. Sjuksköterskor och barnmorskor har en kvarstannandegrad på 73,8 % - en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med april 2023. Det är glädjande att det går i rätt riktning.

Det står högt på min och sjukhusledningens agenda att sjukhuset ska fortsätta att vara en attraktiv arbetsplats som ger utrymme för nytänkande och utveckling av vården för våra patienters bästa.

Som jag berättat tidigare pågår arbetet med en handlingsplan mot tystnadskultur som styrelsen uppdragit åt oss att ta fram. En projektledare är nu i full gång med uppdraget och arbetar tillsammans med huvudskyddsombud och fackliga ordföranden. Alla medarbetare kommer att involveras framöver och särskilda insatser kommer också att göras för att utveckla ledarskapet på alla nivåer i organisationen. Så snart styrelsen godkänt planen kan vi börja arbetet tillsammans för att stärka kulturen inom hela vår organisation.

Tillsammans är vi Karolinska.

Patrik