Här används extended reality som smärtlindring
Astrid Lindgrens Barnsjukhus använder extended reality (XR) för att minska smärta och oro hos barn vid smärtsamma procedurer. Projektet syftar till att integrera XR-teknologi i klinisk praxis och förbättra barns vårdupplevelser.
På Astrid Lindgrens barnsjukhus pågår ett projekt där så kallas extended reality, eller XR, används som distraktion för barn som ska genomgå smärtsamma eller obehagliga behandlingar, så som blodprover. Extended reality innefattar både virtual reality (VR), där användaren helt innesluts i en digital, virtuell 3D-miljö och augemented reality (AR), där digitala element vävs in och läggs ovanpå vad användaren ser genom ett par AR-glasögon.
Henrik Hjelmgren, Universitetssjuksköterska på Vårdavdelning barn plan 10, är initiativtagare till projektet.
- Extended reality är en kraftfull distraktionsmetod. Som kan vara ett verktyg för att hjälpa barnet att hantera jobbigt situationer och känslor i samband med dessa. Genom den virtuella upplevelsen får de möjlighet att tänka på något annat.
Henrik är även initiativtagare till Stickäventyret, en mobilapp och ett AR-spel designat för att möta och lindra stickrädsla hos barn. Inom hälso- och sjukvården för barn är nålrelaterade procedurer såsom blodprovstagningar och injektioner en av de vanligaste procedurer som utförs. Tidigare forskning har visat att just dessa procedurer är de barn tycker är värst.
Det är tydligt att både Henrik och projektkollegan Ivar Kronqvist ser potentialen i XR. Ivar är sjuksköterska, som utbildat sig inom VR och nu vidareutbildar sig som specialistsjuksköterska.
- Det handlar om att skapa en så bra upplevelse som möjligt. XR är ett verktyg för att skapa en positiv första upplevelse av en procedur. Eller om de tidigare upplevt obehag eller rädsla, en ny, bättre upplevelse. Genom headsetet kan vi flytta deras fokus så långt att de inte känner sticket, säger Ivar.
Både Henrik och Ivar betonar att XR ett av flera verktyg i verktygslådan för att skapa en bättre vårdupplevelse. Men som med allt finns begränsningar.
VR passar inte alla. Exempelvis är det inte lämpligt för ett barn med kontrollbehov, som vill kunna se vad som händer runt omkring. Eller barn som är alldeles för stressade när de kommer in. Då är det andra saker vi behöver göra först för att skapa lugn och trygghet, innan det skulle bli relevant med VR, säger Ivar.
Vill stötta fler verksamheter med XR
I headseten som används på barnakuten i dagsläge kan barnen välja mellan fyra olika upplevelser, som är anpassade utifrån olika åldrar.
- Det är spel som är designade så att du kan hoppa rakt in i dem. De varar mellan 5-15 minuter och håller barnet engagerat. I ett spel skjuter man fiskmåsar med en slangbella. I ett annat fångar man bubblor med en trollstav, så kommer det en kör med djur som sjunger och spelar instrument, säger Ivar.
Headset har lånats ut till flera barnverksamheter, för att personalen ska få en känsla för tekniken och hur den kan användas. Det ger även en möjlighet att testa om verktyget kan fungera för just deras patienter. Målet är att fler verksamheter ska kunna dra nytta av AR och VR som distraktion.
Barnakuten, Barnavdelning 10 och Barnortopedmottagningen i Solna är några av de verksamheter som använder eller har testat XR-teknologi med positiva effekter. Projektgruppen är baserad i Solna, vilket bidragit till att tekniken framför allt spridits i verksamheter där. Målet är att tekniken ska kunna erbjudas till alla verksamheter som är intresserad, både i Solna och i Huddinge.
Projektet har fått medel från Vinnova inom ramen för innovationsprogrammet Medtech4health. Projektstödet används för att sprida arbetssättet med XR som verktyg och driva implementeringsforskning. Nedan finns en lista av pågående studierna kring ALBs XR-projekt.
Målsättning är att XR teknologin ska bli en integrerad del av den kliniska verksamheten på ALB. Så att XR är tillgänglig på bred front för barnpatienter som behöver genomgå smärtsamma procedurer.
Vill ni testa XR inom er verksamhet eller vill veta mer?
Kontakta Henrik Hjelmgren, henrik.hjelmgren@regionstockholm.se
Senaste nyheterna
-
Savitha bytte indisk operationssal mot svensk
Sedan september 2024 arbetar indiska Savitha Ganapa Poojary på kardiologienheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Som operationssjuksköterska med över femton års ...
-
Här används extended reality som smärtlindring
Astrid Lindgrens Barnsjukhus använder extended reality (XR) för att minska smärta och oro hos barn vid smärtsamma procedurer. Projektet syftar till att integrera XR-teknologi i ...