På språng med narkosläkaren Cechael

Nyhet

Under vinjetten "Livet på Karolinska" ger vi dig en inblick i vardagen på Karolinska Universitetssjukhuset. Det är en dynamisk dygnet runt-miljö där många olika yrkesgrupper möts för att tillsammans ge varje patient bästa möjliga vård. I dag följer vi Cechael Sebghati Sparrfelt, ST-läkare i anestesi och intensivvård, under två jourpass på Perioperativ medicin och intensivvård i Huddinge. Häng med in!

Cechael Sebghati Sparrfelt blir i september färdig specialist inom anestesi och intensivvård.

Som ST-läkare i anestesi och intensivvård har Cechael (uttalas ”Seashell”) Sebghati Sparrfelt hela sjukhuset som potentiell arbetsplats. I hennes roll ingår att vara expert på allt som har med bedövning, nedsövning och smärtlindring att göra samt akut omhändertagande av kritiskt sjuka patienter. En utmanande och ansvarsfull roll som omfattar både mindre och större ingrepp, svåra sjukdomar och allvarliga olyckor.        

– Jag har världens bästa yrke. Det är omväxlande, mycket puls och tidvis väldigt snabba puckar och det gillar jag, säger Cechael Sebghati Sparrfelt.

Narkosläkare, eller mer exakt anestesi- och intensivvårdsläkare, kallas ibland för hela sjukhusets allmänläkare, eftersom de täcker in ett så stort område. Arbetet kan se väldigt olika ut från gång till gång beroende på patienternas fysiska tillstånd och hur schemat ser ut. Den senaste tiden har Cechael Sebghati Sparrfelt varvat mellan att arbeta dagtid, kvällar, nätter och helger på Funktion perioperativ medicin och intensivvård vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Jag lär mig massor av varje arbetspass, inget är det andra likt. En sak jag värderar högt är det multiprofessionella och tajta teamarbetet. Alla jag arbetar med är verkliga stjärnor och tillsammans utvecklas vi och blir ännu bättre på det vi gör. Det är en familjär och trivsam plats att vara på och det kommer såklart våra patienter till gagn, säger Cechael Sebghati Sparrfelt.

Nu har hon precis börjat ”randa” sig, sidotjänstgöra utanför sitt huvudområde, på neurooperations-och neurointensivvårdsavdelningen i Solna och ska vara kvar där fram till sommaren.

– Jag ska lära mig massvis om anestesi vid neurokirurgi och hur man på bästa sätt vårdar intensivvårdspatienter med hjärnskador. Det ska bli jättekul att bredda kunskaperna ännu mer och få se nya arbetssätt, säger Cechael Sebghati Sparrfelt, som i september blir klar med sin specialistutbildning efter fem års ST-tjänstgöring och närmare 13 år efter första dagen på läkarprogrammet.

I det här bildreportaget får du följa med på två av hennes jourpass på sjukhuset i Huddinge, ett kvälls- och nattid och ett dag- och kvällstid. Totalt cirka 22 timmars arbete med både bredd och djup, allvar och skratt. Och inte minst: ett brinnande engagemang för patienten.

Nattjour …

Klockan är 18.35 och Cechael har just kommit till omklädningsrummet i Huddinge för att byta om till sina arbetskläder. I papperspåsen ligger en matig sallad som hon ska äta till middag när tillfälle ges.

Cechael och kollegan Johan Paulander, specialistläkare i anestesi och intensivvård, tar hissen upp till arbetsplatsen på Perioperativ medicin och intensivvård, PMI. De ska strax kliva på sitt nattpass, Johan som ”mellanjour”, alltid en specialistläkare, och Cechael som ”primärjour”, oftast en ST-läkare.

Gustaf Jacobsson, specialistläkare i anestesi och intensivvård, har jouravlämning med Johan Paulander och Cechael. De får bland annat rapport om de akuta operationer som ska genomföras under kvällen och natten.

Utöver mobilen har Cechael tre larmsökare på sig under jouren. Samtal av alla former kan komma från hela sjukhuset och alla möjliga frågor, vissa mer akuta än andra.

Förlossningsavdelningen har ringt på Cechael för en epidural, ryggbedövning, till en andragångsföderska. Efter att ha lagt en lokalbedövning ber hon patienten att skjuta rygg som en katt för att utrymmet mellan ryggkotorna ska bli så stort som möjligt och ge plats för epiduralnålen.  

Sparkcykel är det smidigaste sättet att ta sig snabbt mellan de olika avdelningarna. Den röda akutväskan måste alltid följa med. I den finns utrustning för att kunna hantera alla akuta situationer initialt; läkemedel och utrustning för akut intubation och blodtryckshöjande preparat.

Cechael stannar till på Intensivvårdsavdelningen. Biträdande överläkaren Bashar Dabbagh berättar att han haft hand om ett litet barn med allvarlig akut leversvikt men allt är under kontroll. De får lite tid att prata om annat – den sociala biten är viktig för trivseln och samarbetet i en ofta påfrestande miljö.

En kvinna som nyligen behandlats för hemorrojder på en privat klinik behöver akut ändtarmskirurgi efter att hon fått blödningar. Cechael och de övriga i teamet hjälps åt att flytta den blödande och oroliga patienten innan det är dags för narkos.

Cechael och sjuksköterskorna Ann-Christin Palmqvist och Petra Pohjonen Silvereke tar en paus i korridoren utanför jourhubben. De har arbetat en hel del tillsammans under Cechaels specialisttjänstgöring på Perioperativ medicin och intensivvård, men nu var det ett tag sedan sist.

Medarbetare kommer och går i matsalen. Några dricker kaffe och fikar, andra värmer upp kvällsmat i mikron eller tar ett glas bubbelvatten. TV:n står på för den som vill ha förströelse och i hörnsoffan kan man sträcka ut kroppen lite extra. Här syns anestesisjuksköterskorna Calle Åström och Håkan Dahl.

… och dagjour

En medelålders man har brutit höften och behöver få en höftprotes. Cechael ska ge honom en ryggbedövning inför operationen, som ska ske inom 24 timmar annars utgår vite.

Cechael och Daniel Sarsgard, anestesisjuksköterska, tar hand om en kvinna som efter en avbruten graviditet har rester kvar i livmodern och blöder ymnigt. Hon ska sövas inför operationen.

En ung man med akut njurskada förbereds inför dialys. Han får lugnande medicin och lokalbedövning innan Cechael sätter en central dialyskateter i hans hals. Här assisteras hon av Patric Fröling, anestesisjuksköterska.

Cechael hinner ta några tuggor på lunchsmörgåsen innan den vita larmsökaren ljuder: ”trauma 2” från akutmottagningen. Hon förväntas infinna sig där inom fyra minuter. Till vänster sitter läkarstudenten Kardo Mohammad som skuggar Cechael denna dag och assisterar där det går.

Akuten: En kvinna som kört motocross i skogen har krockat med en sten och flugit flera meter. Hon bedöms inte vara i akut fara och Cechael kan därför återvända till sin lunch. Det blir totalt fyra traumalarm under hennes jour i dag: ytterligare en motocrosskrasch och två ridolyckor.

En man med ett fult bensår ska ut och resa inom kort. Men inte heller här behövs någon narkos och Cechael kan snart hoppa på sparkcykeln igen och skynda vidare till nästa patient.

I matsalen dryftas allt från dagens arbete till helgplaner och tv-serier. Cechael passar på att äta upp sin lunch och fylla på med mycket vatten. Dagen innan tävlade hon i crossfit.

Cechael har satt en ryggbedövning på en kvinna i vecka 27 som ska förlösas med kejsarsnitt. Patienten är vaken under ingreppet och har sin partner hos sig. Eftersom barnet kommer att födas för tidigt tar neonatalteamet vid direkt efter förlossningen.

Ombytt och klar för födelsedagsmiddag hos sin bror. Men det blir ingen sen kväll – i morgon bitti klockan 07.30 går Cechael på nästa pass på sjukhuset i Huddinge igen.

◼️ Text och bild: Nneka Magnusson Amu

Cechael Sebghati Sparrfelt …

  • är 32 år
  • har gått läkarprogrammet i Uppsala
  • älskar att undervisa och utbilda
  • vikarierade ett år som pedagogisk underläkare innan hon gjorde sin allmäntjänstgöring på Karolinska Universitetssjukhuset
  • sitter i styrelsen för Svensk förening för anestesi och intensivvård som representant för de yngre läkarna. Hon sitter också som ledamot i SYA (Sveriges yngre anestesiologer) och är engagerad i både nordiska och europeiska anestesi- och intensivvårdsnätverk
  • är fackligt intresserad och satt i styrelsen för SYLF (Sveriges yngre läkares förening) Stockholm, i tre år
  • blir i september färdig specialist inom anestesi och intensivvård.

Anestesi och intensivvård

Anestesi handlar om läkemedel och tekniker för att inducera bedövning, smärtlindring och lugnande vid kirurgiska ingrepp och andra medicinska procedurer. Läkare inom anestesi ansvarar för att säkerställa patientens säkerhet under dessa ingrepp, inklusive att hantera luftvägar, övervaka livsviktiga funktioner och ge smärtlindring före, under och efter operationer.

Inom intensivvård vårdas patienter som är allvarligt sjuka eller skadade och som behöver konstant övervakning och avancerad medicinsk behandling. Läkare inom intensivvård hanterar patienter med allvarliga hjärt-, andnings- och organsviktproblem och koordinerar den intensiva behandlingen som krävs för att stabilisera dessa patienter.

Perioperativ medicin och intensivvård

Funktion perioperativ medicin och intensivvård finns både på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna och består av anestesi- och operationsverksamhet, pre- och postoperativ vård, samt intensivvård. I samverkan med övriga enheter på sjukhuset bistår den med specialistkompetens dygnet runt för alla patienter och genomför både planerade och akuta operationer. Verksamheten är uppdelad i två sektioner och två vårdområden som omfattar bland annat akutkirurgi, ortopedi, transplantation, obstetrik, gynekologi, urologi, öron- näs- hals- samt övre bukkirurgi. Båda sajterna har intensivvårdsavdelningar där de mest allvarligt sjuka patienterna vårdas. I Huddinge finns en intensivvårdsavdelning med nio platser. I Solna finna en centralintensiv, en neurointensiv, en thoraxintensiv och en barnintensiv.

Cechael Sebghati Sparrfelt …

  • är 32 år
  • har gått läkarprogrammet i Uppsala
  • älskar att undervisa och utbilda
  • vikarierade ett år som pedagogisk underläkare innan hon gjorde sin allmäntjänstgöring på Karolinska Universitetssjukhuset
  • sitter i styrelsen för Svensk förening för anestesi och intensivvård som representant för de yngre läkarna. Hon sitter också som ledamot i SYA (Sveriges yngre anestesiologer) och är engagerad i både nordiska och europeiska anestesi- och intensivvårdsnätverk
  • är fackligt intresserad och satt i styrelsen för SYLF (Sveriges yngre läkares förening) Stockholm, i tre år
  • blir i september färdig specialist inom anestesi och intensivvård.

Anestesi och intensivvård

Anestesi handlar om läkemedel och tekniker för att inducera bedövning, smärtlindring och lugnande vid kirurgiska ingrepp och andra medicinska procedurer. Läkare inom anestesi ansvarar för att säkerställa patientens säkerhet under dessa ingrepp, inklusive att hantera luftvägar, övervaka livsviktiga funktioner och ge smärtlindring före, under och efter operationer.

Inom intensivvård vårdas patienter som är allvarligt sjuka eller skadade och som behöver konstant övervakning och avancerad medicinsk behandling. Läkare inom intensivvård hanterar patienter med allvarliga hjärt-, andnings- och organsviktproblem och koordinerar den intensiva behandlingen som krävs för att stabilisera dessa patienter.

Perioperativ medicin och intensivvård

Funktion perioperativ medicin och intensivvård finns både på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna och består av anestesi- och operationsverksamhet, pre- och postoperativ vård, samt intensivvård. I samverkan med övriga enheter på sjukhuset bistår den med specialistkompetens dygnet runt för alla patienter och genomför både planerade och akuta operationer. Verksamheten är uppdelad i två sektioner och två vårdområden som omfattar bland annat akutkirurgi, ortopedi, transplantation, obstetrik, gynekologi, urologi, öron- näs- hals- samt övre bukkirurgi. Båda sajterna har intensivvårdsavdelningar där de mest allvarligt sjuka patienterna vårdas. I Huddinge finns en intensivvårdsavdelning med nio platser. I Solna finna en centralintensiv, en neurointensiv, en thoraxintensiv och en barnintensiv.