Karolinskas sömnpris 2025 går till...
...undersköterskorna Julia Rosén, Nina Pilotti Handborn, Karoline Hedlund och Ing-Marie Kramberg på Andningsenheten vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna! Inspireras av deras och övriga nominerade bidrags sömnarbete!
På Andningsenheten undersöker de barn med andningssvårigheter, de flesta mellan 0 och 18 år. Vissa barn behöver få sin andning analyserad på natten när de sover och då får de träffa Julia, Nina, Karoline eller Ing-Marie. De fyra utgör nattpersonalen och genomför nattliga andningsregistreringar, för att få fram information som kanske kan hjälpa till att hitta orsaken till patientens andningsbesvär. Men också för att se om, och i så fall vilken, andningsstödjande behandling barnet eller tonåringen behöver för att kunna sova bättre. För att undersökningarna ska bli möjliga, ja då behöver de ha bra knep för att få patienterna att somna.
Sömnkommitténs motivering
Genom att ni anpassar ert bemötande utifrån varje individs behov, säkerställer ni att patienten känner sig trygg i en ny och ofta skrämmande sjukhusmiljö. Er kunskap om medicinskteknisk utrustning och er förmåga att kommunicera och samarbeta med vårdnadshavare och personliga assistenter leder inte bara till en god natts sömn för den inneliggande patienten, utan också till förbättrad sömnkvalitet långt efter sjukhusvistelsen. Julia, Nina, Karoline och Ing-Marie, ert arbete är mycket uppskattat bland era unga patienter, deras anhöriga och era kollegor. Ni är inspirerande förebilder väl värda Sömnpriset 2025!
”Vi är otroliga på att smyga!”
Stort grattis! Vad betyder det här priset för er?
– Det betyder väldigt mycket för oss! Vi är ett team som tillsammans hjälper våra patienter. Men vi som utför nattliga andningsregistreringar jobbar väldigt ensamma, så det är jättestort att vi uppmärksammas, säger Ing-Marie.
– Jag blev otroligt glad när jag fick veta att vi vunnit, vi hade ingen aning om att vi ens var nominerade, fyller Julia i och får medhåll av Karoline:
– Ja jag är jättestolt över priset och över mina kollegor! Vi är en alldeles unik liten enhet och man är ibland helt ensam med två patienter som ska sova. Men jag och mina kollegor löser de problem som dyker upp. Oavsett om det är sömnproblem eller strul med tekniken. Och vi är otroliga på att smyga!
Vilka knep har ni för att få patienterna att somna?
– Vår verksamhet har alltid jobbat för att patienterna ska få en bra sömn. Vi försöker ta emot dem i en tyst och lugn miljö, förklarar vad vi gör ordentligt och uppmuntrar till en bra kvällsrutin – med bokläsning till exempel. Här får de inte ha telefon eller padda, förklarar Ing-Marie.
– Ja bemötandet är viktigt så att patienterna känner sig välkomna. Det är också viktigt att de inte känner stress inför att somna, för det kan göra att de ligger vakna, säger Julia.
Karoline lyfter att en stor del i deras arbete just är att få patienternas tillit.
– Många kan vara väldigt avvaktande om de haft jobbiga sjukhusupplevelser tidigare. Då behöver vi backa, för att sedan försöka igen på ett nytt sätt som passar just den patienten.
– Sedan berättar vi också för dem att vi förstår att det inte är så lätt att somna på beställning. ”Du somnar när du somnar” brukar vi säga. Det får dem ofta att slappna av lite mer.
För att det ska gå lättare att sova utför de undersökningarna i ett mörkt rum – en inte helt lätt arbetsmiljö alla gånger. Det gäller att de är tysta och smidiga så de inte råkar väcka patienten.
– Det kan vara en stor utmaning, men det skulle jag ändå säga att vi är proffs på! säger Karoline.
Är det något sömnknep som fungerar extra bra?
– Det knep som jag upplever funkar oftast är att säga till patienterna att de kan röra sig som vanligt, trots att de har all möjlig utrustning med sladdar kopplade till sig. Många är oroliga att de ska dra ut någon sladd när de sover. Men deras uppgift är att sova och vår är att se till att alla sladdar är på plats under tiden, utan att väcka dem. Vi gör verkligen allt för att patienten ska få en så god natts sömn som möjligt hos oss, avslutar Karoline.
Sömnpriskommittén fick in många fina nomineringar! Ta del av dem längst ner i nyheten.
Text: Ylva Hermansson
Fler tips och tankar kring sömn från Andningsenheten
- Om barnet sover med sin förälder hemma eller bara är extra oroligt just hos oss får föräldern sova tillsammans med barnet när vi gör undersökningen.
- Vi har nattlampa och lugn musik för dem som vill ha det.
- En del vill ha med sig egen kudde, filt eller gosedjur och det går också bra. Sådana enkla saker kan göra att de sover bättre hos oss.
- Att ha en mobilfri zon upplever vi gör våra äldre barn tröttare.
World Sleep Day 14 mars
Fredag 14 mars firas den internationella sömndagen World Sleep Day runt om i världen.
Karolinskas sömnpris
Karolinskas sömnpris är ett relativt nyinstiftat pris som ska uppmärksamma medarbetare som arbetar aktivt med att förbättra inneliggande patienters sömn. "Vi vill lyfta fram förebilder som inspirerar oss och som gör patientens nattsömn till ett dagligt diskussionsämne!" Läs mer om sömnpriset.
Mer kunskap om sömn
Under sömnveckan har vi spridit mycket kunskap om sömn, det här är den fjärde och sista delen. Du hittar veckans tidigare nyheter här:
Del 1: Patienter som sover är bättre rustade i vården
Del 2: Så arbetar vi för bättre sömn på sjukhus
Del 3: "Vi behöver vara sömndetektiver"
Fler nominerade: Fina insatser för patienternas sömn
Sömnpriskommittén fick in många fina nomineringar! Här kan du läsa om och inspireras av fler bra initiativ och arbetssätt på Karolinska för patienternas nattsömn.
Funktion Perioperativ Medicin och intensivvård, Sektion Intensivvård/PMI, CIVA, NIVA, ME IVA
Nominerade: Undersköterskorna Britt-Marie Littorin och Anne Neretnieks för sitt viktiga arbete med att identifiera hinder och möjligheter till ostörda perioder nattetid för patienter inneliggande på IVA. Mycket av deras arbete handlar om att bryta kunskapsbarriärer om sömn vilket de gjort genom att hålla föreläsningar och skapa handlingsplaner för sina kollegor. Med nyfikenhet och stort engagemang har de lyckats få med sig hela personalgruppen i arbetet med att förbättra sömnen för patienter som vårdas inom intensivsjukvården.
Tema Hjärta, Kärl och Neuro, Medicinska enheten Kärlkirurgi
Nominerad: Sjuksköterskan Åsa Lindstedt för sitt envisa arbete med att motivera läkargruppen att justera tider för antibiotika och smärtstillande läkemedel i läkemedelsmodulen i syfte att främja patienternas sömn, samt för att ha utarbetat en lathund/sömnkort att ha i fickan under arbetet. Hon är en inspiratör som sätter fokus på sömn genom att sprida kunskap bland sina kollegor så att patienternas sömn aktivt tas upp i det dagliga omvårdnadsarbetet.
Tema Akut och Reparativ Medicin, MIMA Medicinsk Intermediärvårdsavdelning
Nominerad: Biträdande universitetssjuksköterska Sakina Boularbah Enechar för sitt fina arbete med att förbättra sömnen för patienter som vårdas i öppen sal där till exempel ljud från non-invasiv ventilation (NIV) och läkemedelspumpar försvårar patientens möjlighet till sömn. Fokus ligger på att främja patientens dygnsrytm och Gröna korset används för uppföljning och åtgärd av identifierade störningsmoment. De nya rutinerna har förbättrat förutsättningarna för sömn och minskat risken för oro och förvirring. Arbetssättet har också skapat en lugnare arbetsmiljö för nattpersonalen.
Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner, vårdavdelning BB Huddinge
Nominerad: Hela avdelningen för sitt innovativa kvalitetsarbete med att, om möjligt, pausa induktion (igångsättning) av förlossning nattetid med särskild hänsyn till kvinnans behov av sömn. Tidigare arbetssätt, där igångsättande läkemedel givits dygnet runt, har för många kvinnor inneburit att de varit trötta redan innan förlossningen startat på allvar. Den nya handläggningen av induktion upplevs som positiv av både kvinnor och personal och arbetssättet kommer utvärderas medicinskt och psykologiskt under våren.
Tema Cancer, lever/pankreas B72-74
Nominerade: Sjuksköterskorna Dimitra Petrouli, Jessica Öster, Simone Ackalin, Loukas Zilfidis och undersköterskorna Tana Abody och Sophia Jijih för sitt spännande sömnprojekt där patienternas upplevelse av sömn och faktorer som stör sömnen kartläggs i en patientenkät. Därefter görs en jämförelse mellan medicinskt och kirurgiskt behandlade patienter för att se om deras upplevelse av sömn skiljer sig från varandra. Slutligen undersöks vilka omvårdnadsåtgärder som kan förebygga sömnsvårigheter och fokus ligger på att tillgodose inneliggande patienters grundläggande behov av sömn.
Tema Cancer, urologen R62-64
Nominerad: Sjuksköterskan Piia Gustafsson för sitt outtröttliga arbete med att utbilda dag- och nattpersonal om vikten av sömn för patientens tillfrisknande. Hon har bland annat fått igenom ljusjustering i korridoren, arbetat ihop rutiner för nattarbete, infört en ”vila pågår”- skylt, så att sömndepriverade patienter får sova lite längre på morgonen, samt hållit i sömnmöten för blivande sömnansvariga. Hennes kreativa arbete har skapat ringar på vattnet och det finns nu ett aktivt nätverk inom omvårdnadsområdet där engagerade kollegor samarbetar för att skapa gemensamma sömnfrämjande strategier över avdelningsgränserna.
Senaste nyheterna
-
Savitha bytte indisk operationssal mot svensk
Sedan september 2024 arbetar indiska Savitha Ganapa Poojary på kardiologienheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Som operationssjuksköterska med över femton års ...
-
Här används extended reality som smärtlindring
Astrid Lindgrens Barnsjukhus använder extended reality (XR) för att minska smärta och oro hos barn vid smärtsamma procedurer. Projektet syftar till att integrera XR-teknologi i ...