Medarbetarmingel med nya sjukhusdirektören
Underbart. Spännande. Och lite läskigt. Sjukhusdirektör Christophe Pedroletti tar sig an sitt nya uppdrag med lika delar förväntan som ödmjukhet. En sak är han säker på: ”Vi ska arbeta mer tillsammans”.
Christophe Pedroletti ler muntert där han står och blickar ut över sjukhusets medarbetare. Det har bjudits in till två träffar med nya sjukhusdirektören, en i Solna och en i Huddinge, med möjlighet att ställa frågor. Den första blir en klassiker från sportens värld: Hur känns det?
– Oj. Underbart. Spännande. Och lite läskigt. Men det som dominerar är en härlig känsla, svarar Christophe Pedroletti.
Han uppmuntras att berätta lite mer om sig själv och rollen som ledare för en större organisation.
– Jag drömde aldrig om att bli sjukhusdirektör. Däremot ville jag väldigt gärna arbeta som barnsjukhuschef på ett akademiskt sjukhus. Och det fick jag, först på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
När han flera år senare blev tillfrågad om att bli sjukhusdirektör på Södertälje sjukhus hann han tänka ”Kan det vara kul …?” innan han tackade ja.
– Det visade sig vara det roligaste jag gjort! Att få ta ansvar för helheten var oerhört spännande.
”Tillsammans” är fortfarande ett nyckelord för Karolinskas väg framåt konstaterar nya sjukhusdirektören när han sedan ombeds tänka högt om morgondagens sjukhus.
– Vi ska samarbeta ännu mer inom de ramar som finns. Och vi ska se till att patienterna mår bra.
När forskning och utveckling kommer på tal tar Elisabeth Rydwik, forsknings- och utvecklingschef för Tema kvinnohälsa och hälsoprofessioner ordet. Hon understryker att Karolinska är ett universitetssjukhus som står på tre ben, vård, forskning och utbildning, samtidigt som medarbetarundersökningar visar att en ganska stor andel av medarbetarna anger att de varken bedriver eller stödjer forskning och utbildning.
– Det varierar förstås mellan yrkesgrupper, men om vi vill vara ett universitetssjukhus av rang behöver vi jobba med de frågorna. Alla ska inte forska eller bedriva utbildning, men alla borde vara involverade och stödja. Jag tror att det delvis är en pedagogisk utmaning, man ser inte sin roll som stödjare trots att man till exempel kanske hoppar in och stöttar/avlastar en kollega som handleder en student.
Christophe Pedroletti instämmer i resonemanget.
– Det gäller att få in forskning och utveckling i vårt dimensioneringsarbete. Det vill säga när vi planerar verksamheten ska den också anpassas efter det forsknings- och utbildningsuppdrag vi har så att alla resurser kan tas tillvara.
Anna Granström, forskningssjuksköterska på Perioperativ medicin och intensivvård, vill lyfta frågan om organisationsstruktur.
– Jag tycker att det är ganska höga murar mellan den kliniska verksamheten och chefer, hr och ledning. Det är lite som olika verksamheter. Jag skulle vilja att vi kom närmare varandra. Det är bara att se sig om här idag; de flesta är administratörer och chefer. Hur man ska nå ut till alla medarbetare?
Christophe Pedroletti nickar:
– Som administrativ medarbetare tror jag att det är viktigt att vi arbetar så nära vårdverksamheterna som det bara går. Vi är ju och ska vara en del av teamet. Även om det kan vara svårt att få in den känslan på ett så stort sjukhus. Det är därför verksamhetsbesök är viktigt för mig. Då kommer jag till medarbetarna där de finns i sin vardag.
Åsa Andersson, apotekare, och Frida Blomgren, specialistsjuksköterska och barnrättsombud, har båda arbetat med nya sjukhusdirektören tidigare och hälsade honom glatt tillbaka till Karolinska.
– Jag jobbade på apoteket på den tiden och startade en barnläkemedelsgrupp som han var med i. Vi är det enda temat på sjukhuset med en sådan gruppering, säger Åsa Andersson.
– Och jag var sjuksköterska på vårdavdelningen där han var läkare. Man lär känna varandra väldigt väl när man jobbar ihop. Han var alltid glad, vänlig och trevlig. Han spred god stämning, säger Frida Blomgren.
Attila Szakos, sektionschef Klinisk patologi och cancerdiagnostik, tog chansen att samtala med den nya sjukhusdirektören.
– Vi pratade om det hur viktigt det är att medarbetarna får en människonära sjukhusdirektören som ser de, ser, förstår och ger de stöd i det de gör på golvet. Christophes presentation väckte förtroende i mig och jag tror inte att jag är ensam med det. Jag har mycket positiva förväntningar, säger Attila Szakos.
Även omvårdnadscheferna Maryam Kahurzadeh och Lotta Borglin på Tema akut och reparativ medicin är entusiastiska när de med raska steg går fram för att säga hej till Christophe Pedroletti.
– Jag hörde honom berätta om sin verksamhet på en chefsdag och tänkte faktiskt att han borde komma till oss, att han är en sådan person som behövs i vårt förändringsarbete, säger Maryam Kahurzadeh.
Lotta Borglin:
– Jag sa till honom att vi som första linjen-chefer är jätteviktiga i den resa vi ska göra tillsammans på sjukhuset. Processer tar tid, men vi har full tillit till att det kommer att bli bra om vi verkligen hjälps åt.
Text: Nneka Magnusson Amu
Foto: Nneka Magnusson Amu & Josefine Franking
Senaste nyheterna
-
Köfritt till sköldkörteloperationer på Karolinska – möjliggör för fler patienter från andra regioner
Karolinska Universitetssjukhuset har förbättrat tillgängligheten för patienter som väntar på till sköldkörtel- och bisköldkörteloperationer. I augusti hade 126 patienter väntat ...
-
20 december: Christophes veckobrev
Vi är framme vid årets sista veckobrev. 2024 har i vanlig ordning varit ett spännande år för alla oss på Karolinska Universitetssjukhuset.