Två nya NHV-tillstånd till Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Socialstyrelsen har gett Region Stockholm genom Karolinska Universitetssjukhuset två nya NHV-tillstånd (Nationell högspecialiserad vård) för behandling av dysmeli och skelettdysplasier.

Tillståndet för skelettdysplasier innebär att sjukhuset förstärker sin position som ett nationellt centrum, med fokus på skräddarsydda vårdlösningar och tvärvetenskapligt samarbete för att förbättra livskvaliteten och funktionaliteten för patienterna.

Dysmeli är ett samlingsnamn för diagnoser där delar av armar eller ben saknas från födseln, ofta kallat reduktionsmissbildning. Andra medfödda avvikelser kan vara extra fingrar, hyperplasi eller hypoplasi av hand eller arm samt stela leder.

I Region Stockholm finns sedan 25 år ett multidisciplinärt dysmeli-team som tar emot nyfödda, nyinflyttade barn och barn med amputationsskador. Teamet leds av barnortopeder, neurologer och handkirurger och inkluderar fysioterapeuter, arbetsterapeuter och ortopedingenjörer. För vuxna koordineras vården via ett deformitetsteam. Behandling innefattar ofta kirurgi, hjälpmedel som ortoser eller proteser, samt rehabilitering. Tillståndet för dysmeli hanterar Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med handkirurgiska kliniken på Södersjukhuset samt väletablerad fysio- och arbetsterapi inom Region Stockholm.

Anna Ekesbo Freisinger.

– Vi är glada och stolta över tilldelningen och att få verka som en av fyra NHV enheter för Dysmeli. Nu kan vår kompetens utvecklas vidare och vi kan i ännu högre takt tillsammans med övriga NHV enheter arbeta för och bidra till optimerad behandling, hög kvalité på vård och forskning och jämlik vård nationellt, säger Anna Ekesbo Freisinger, Verksamhetschef Högspecialiserad barnortopedi och barnmedicin på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Patientgruppen är helt beroende av ett multidisciplinärt synkroniserat och sömlöst omhändertagande med livslång uppföljning, träning och stöd. Nödvändig struktur är komplicerad och kräver synnerligen bred multidisciplinär kompetens och stort engagemang av alla som ingår i vårdkedjan - och det har vi, säger Anna Ekesbo Freisinger.

Socialstyrelsen har tilldelat Region Stockholm, genom Karolinska Universitetssjukhuset, ett NHV-tillstånd för viss vård vid skelettdysplasier, som ett av fyra nationella center. Tillståndet omfattar utredning av oklara diagnoser vid misstänkt skelettdysplasi, upprättande av diagnosspecifika vårdplaner samt beslut om avancerad behandling. Vården är komplex och kräver både en viss patientvolym och multidisciplinär kompetens för att upprätthålla en hög nivå. Syftet med att koncentrera denna vård inom ramen för ett NHV-uppdrag är att säkerställa hög kvalitet och patientsäkerhet samt främja kunskapsutveckling inom området, samtidigt som resurserna används på bästa möjliga sätt.

Anders Tidblad.

– På Karolinska Universitetssjukhuset har vi under många år utvecklat ett multidisciplinärt omhändertagande av patienter med olika genetiska skelettavvikelser där våra team består av en bredd av kompetenser för att kunna erbjuda bästa möjliga vård. Vi är stolta över att vårt arbete har uppmärksammats och ser fram emot att fortsätta utveckla denna vård inom ramen för det tilldelade NHV-uppdraget, säger Anders Tidblad, sektionschef vid Barnendokrinmottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer om Karolinska Universitetssjukhusets samtliga NHV-uppdrag