Nu har nya vuxenakuten i Huddinge öppnat

Nyhet

Den 17:e september öppnade den nybyggda vuxenakuten på Karolinska i Huddinge, och här kan du se bilder från invigningen.

Hälso- och sjukvårdregionrådet Talla Alkurdi klippte bandet.

Flera entusiastiska tal och många nyfikna medarbetare som minglade. Så såg det ut i onsdags när den nya vuxenakuten på Karolinska i Huddinge invigdes.

Patrik Rossi, tf sjukhusdirektör

På scen inledde Sara Schulz, verksamhetschef, invigningen med ett tal. Hon följdes av styrelseordförande Jens Sjöström, Locum samt tf sjukhusdirektör Patrik Rossi. Projektledaren för konst, Martin West från Kulturförvaltningen Region Stockholm berättade sedan mer om konsten på akutmottagningen och till sist förrättades invigningen genom att hälso- och sjukvårdregionrådet Talla Alkurdi talade samt klippte bandet.

Det bjöds på alkoholfri cider och snittar.

– Äntligen är vi i mål med den nya vuxenakuten i Huddinge. Dagens akutmottagning har varit i drift i mer än 40 år och lokalerna är inte optimala för dagens moderna akutsjukvård. Det här är en mycket viktig satsning för Karolinska och ger oss förutsättningar att erbjuda södra Storstockholms invånare ännu bättre sjukvård samtidigt som vi blir bättre rustade att möta framtidens vårdbehov, säger Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Sara Schulz, verksamhetschef

– Det är en rejäl utbyggnad som ger oss förutsättningar att ge våra patienter ännu bättre vård samtidigt som vi får större flexibilitet. Vi får också förutsättningar att korta väntetiderna på akuten, säger Sara Schulz, verksamhetschef för akuten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Bättre arbetsmiljö

Javier, undersköterska

När den nya mottagningen planerades lades också stort fokus på att förbättra personalens arbetsmiljö.

– Att vi ska kunna ge våra patienter den bästa vården är alltid vår högsta prioritet.  Men de nya lokalerna är också utformade för att förbättra arbetsmiljön. Vi har satsat på ergonomiskt utformade arbetsstationer och fler övervakningsplatser som gör det lättare att hålla koll på hur patienterna utvecklas. De luftigare lokalerna kommer också innebära en lägre ljudnivå än den vi har i dagens lokaler, fortsätter Sara Schulz, något som medarbetarna instämmer i.

– Det känns jättespännande! Alla kollegor känner sig motiverade och jag hoppas att det blir bra kvalitet för de nya patienterna som kommer i framtiden. Det kommer att bli ett bättre patientflöde, och de nya fräscha lokalerna kommer nog att ha en positiv inverkan på patienternas hälsa, säger Javier, som är undersköterska och har jobbat ca 16 månader på vuxenakuten på Karolinska i Huddinge.

Fler bilder från invigningen:

Flera medarbetare kom med invigningspresenter till vuxenakuten.
AVA/MAVA/KAVA och MIMA överlämnade presentkorgar
Många var nyfikna på att titta in i de nya lokalerna.
Stämningen var uppsluppen bland gästerna.
Många kommenterade hur luftigt det nya väntrummet är.
Göran Stiernstedt, ordförande i Karolinskas styrelse, och Carina Metzner, temachef för Tema Inflammation och åldrande
Styrelseordförande Jens Sjöström, Locum.
Skulptören Yemisi Wilson har skapat skulpturer till väntrummet.
Mingel i ett av akutrummen.
Måns Jungner, temachef på Tema ARM i samtal med kollega i ett av akutrummen.

Text: Kristian Brangenfeldt & Josefine Franking
Foto: Josefine Franking

Fakta om nya vuxenakutmottagningen

Den nya mottagningen ersätter dagens akutmottagning som varit i gång under nästan 40 år. Akuten i Huddinge tar idag emot cirka 50 000 patienter årligen men den nya mottagningen har kapacitet för 70 000 besökare per år och är utformad för att möta framtida vårdbehov i södra Stockholmsregionen.

Den nya akutmottagningen har en yta på 3900 kvadratmeter, vilet gör den 1 000 kvadratmeter, eller ca 25 procent större än den gamla. Det kommer finnas 25 behandlingsrum, 25 övervakningsplatser, fyra kompletta akutvårdsrum och fyra isoleringsrum. Nuvarande vuxenakutmottagning har 25 behandlingsrum (varav hälften inte är optimalt dimensionerade), 10 övervakningsplatser, två kompletta akutvårdsrum och två isoleringsrum. De nya lokalerna är också betydligt luftigare och ljusare än de gamla och är utformade för dagens arbetssätt i akutsjukvården.

Den nya vuxenakutmottagningen kommer att ta emot patienter från klockan 08:00 tisdagen den 17 september.