Samarbete med regioner och leverantörer förbättrar kontrollerna av röntgenutrustning

Nyhet

Diagnostisk säkerhet är temat för årets internationella patientsäkerhetsdag. Vi berättar om tre projekt kopplade till Karolinska Universitetssjukhuset. Först ut är Nationell QC, ett samarbete med landets alla regioner och leverantörer av röntgensystem.

Diagnostisk säkerhet vid röntgen handlar om att den diagnostiska informationen ska vara korrekt så att man kan ställa rätt diagnos och sätta in rätt behandling. Det handlar också om att utrustningen i sig ska vara säker. Den får inte ge mer stråldos än nödvändigt och den ska ge rätt typ av strålning. Sjukhusfysiker från vänster till höger: Louise Blomkvist, Albert Sundvall, Ali Al-Jandeel och Sheida Rakhshan.

Att kontrollera att röntgenutrustningar är säkra och ger god bildkvalitet är viktigt för både patienternas och personalens säkerhet. En defekt utrustning kan ge höga stråldoser och leda till ökad risk att utveckla cancer liksom felaktiga diagnoser som påverkar fortsatt vård negativt. För sjukhusfysiker har kontrollerna av röntgenutrustningarnas funktionsduglighet länge varit en dominerande arbetsuppgift, som i takt med den snabba utvecklingen på området tagit alltmer tid i anspråk. Ur detta läge föddes projektet Nationell QC (kvalitetskontroll) år 2017, med målet att förbättra och effektivisera kontrollprogrammen genom ett samarbete med landets alla regioner och leverantörer av röntgensystem.

Albert Sundvall, sjukhusfysiker.

– I stället för att alla ska göra allt själva och återuppfinna varandras arbete delar man upp arbetsbördan mellan sig. Alla kan bidra med varsin bit för att bygga en helhet som alla sedan kan ta del av, säger Albert Sundvall, sjukhusfysiker och sektionschef på Röntgenfysik på Karolinska Universitetssjukhuset, tillika en av initiativtagarna till projektet.

Tiden som frigörs kan användas till att förbättra undersökningsmetoderna

Eftersom leverantörerna med åren blivit allt bättre på att kvalitetssäkra sina egna utrustningar finns det mycket att vinna på ett regiongemensamt system som kan validera leverantörernas egna kontroller av röntgensystemen. Med andra ord: en delad resurs där Sveriges alla vårdgivare får information om vad varje leverantör utför för kontroller och hur väl dessa matchar mot aktuella och relevanta specifikationer enligt internationella standarder.

– För patienterna betyder det höjd diagnostisk säkerhet och minskad risk för att utrusningar som har fel används kliniskt. Den tid som frigörs för sjukhusfysiker kan då användas till att förbättra undersökningsmetoderna, något Strålsäkerhetsmyndigheten ställer höga krav på, säger Albert Sundvall.

Projektet Nationell QC har nu övergått i löpande förvaltning där landets regioner turas om att delta i en förvaltningsgrupp, ”Arbetsgruppen”. Nya valideringar utförs kontinuerligt av regionerna och resultaten av dessa finns tillgängliga för alla att använda i sina kvalitetsledningssystem.

Text och bild: Nneka Magnusson Amu

Läs mer

Om projektet Nationell QC i Sjukhusfysikern

Patientsäkerhetsdagen: Så agerar Karolinska för en trygg och säker vård

Agera för säker vård - Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården 2020-2024

Ulrika Grenholm, intensivvårdssjuksköterska på thoraxintensiven, prisad för sitt föredömliga arbete med patientsäkerhet

Pilotprojekt för ökad patientinvolvering på Karolinska

"Patientsäkerhet får inte stanna vid korridorsnack"