Karolinska Universitetssjukhuset utses till Nordens första Excellence Center inom mykologi

Nyhet

Invasiva svampinfektioner ökar och har nyligen identifierats av WHO som ett framtida hot inom den globala hälso- och sjukvården. Medicinsk Diagnostik Karolinska, som ligger i framkant gällande mykologisk diagnostik, har tillsammans med den medicinska enheten Infektionssjukdomar inom Tema Akut och Reparativ Medicin nyligen blivit utsedda till Nordens första Excellence Center inom mykologi. Dessutom har man erhållit den högsta utmärkelsen – Diamond Status.

Mikroskopibild av svampen Aspergillus fumugatus

Svampinfektioner av olika slag ansvarar varje år för runt 3,8 miljoner dödsfall globalt* vilket innebär att det finns ett brådskande behov av framsteg inom mykologiområdet. European Confederation of Medical Mycology (ECMM) arbetar för att förena kliniker och forskare som är intresserade av frågor inom medicinsk mykologi. Utnämnandet av Excellence Centers är en del i deras satsning för att stärka och avancera utvecklingen. Idag finns endast 15 Excellence Center runt om i världen, varav Karolinska Universitetssjukhuset nu är det första i Norden.

– Den här utmärkelsen är ett betyg på att vi ligger i framkant inom mykologiområdet. Genom utmärkelsen får vi tillgång till ett unikt internationellt samarbetsnätverk bestående av andra experter, vilket ger stora möjligheter till såväl förbättrad diagnostik och behandling som forskning och utveckling, säger Volkan Özenci, adjungerad professor och överläkare vid Klinisk mikrobiologi på Medicinsk Diagnostik Karolinska.

Det prestigefyllda erkännandet att vara ett Excellence Center öppnar även upp för möjligheten att delta i fler studier och att mobilisera ytterligare resurser från viktiga finansieringspartners.

Omfattande granskningsprocess

Ansökan gjordes redan våren 2023 och efter en första granskningsprocess fick de båda enheterna besök av en expertkommitté från ECMM. Under två dagar gjordes grundliga inspektioner av enheterna utifrån strikta kvalitetskriterier. Nu i augusti kom resultatet: ECMM-styrelsen har utsett Karolinska Universitetssjukhuset till Nordens första Excellence Center.

– Vi har dessutom tilldelats den högsta statusen, Diamond Status, något vi är mycket stolta över. Det är ett erkännande av vår högkvalitativa forskning och specialkompetens inom just diagnos och behandling av invasiva svampinfektioner, säger Volkan Özenci.

Utnämningen gäller initialt för en fyraårsperiod. Diamond Status ställer extra höga krav och innebär bland annat centret ska följa att alla ECMM’s riktlinjer för att bidra till förbättrad patientvård och forskning i ett globalt perspektiv.

– Invasiva svampsjukdomar är ofta komplexa att utreda och kan i akuta fall vara livshotande. Snabb och korrekt diagnos samt tillgång till bra behandlingsalternativ är därför oerhört viktigt. Genom Excellence Center-nätverket skapas nya möjligheter att dela kunskap och utbyta erfarenheter på en internationell nivå, säger Ola Blennow, docent och överläkare vid medicinska enheten Infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset.

Text: Luxlucid

* Källa: www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(23)00692-8/abstract