Handlingsplanen mot tystnadskultur involverar hela sjukhuset

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhusets styrelse har godkänt handlingsplanen mot tystnadskultur. Satsningen blir den största som gjorts på flera decennier för att förbättra organisationskulturen på Karolinska. Samtliga nivåer och professioner inom sjukhuset involveras.

Arbetet med handlingsplanen för öppenhet och en fortsatt ”tillsammans”-kultur på Karolinska har redan kommit i gång, och leds sedan april av projektledaren Ninni Skagerfält tillsammans med en partsgemensam styrgrupp. Den 30 maj presenterades handlingsplanen för Karolinska Universitetssjukhusets styrelse och blev formellt godkänd.

- Det här är en högt prioriterad fråga och att planen nu är godkänd är ett viktigt steg för det vidare arbetet med sjukhusets organisationskultur. Insatserna i handlingsplanen är omfattande och involverar medarbetare, chefer och även sjukhusledningen, säger Patrik Rossi, tf sjukhusdirektör.

Målet med arbetet är att identifiera, tydliggöra, samt vidta åtgärder för att motverka tystnadskultur och systematisk arbeta med uppföljning. Organisationskulturen ska på sikt präglas av större psykologisk trygghet och öppenhet. Aktiviteter startar redan under våren 2024 och pågår under drygt ett år.

Sex tydliga fokusområden har identifierats; kultur, ledarskap, arbetsmiljö, kommunikation samt vägvisaren och styrdokument. Inom varje område finns aktiviteter som på både kort och lång sikt stärker organisationen och motverkar tystnadskultur. Konkreta exempel är att medarbetarundersökningen utökas med specifika frågor om tystnadskultur och att chefer ska få stöd i sitt ledarskap för att kunna bidra till ökad psykologisk trygghet.

- Vi gör nu en mycket stor satsning tillsammans för att stärka Karolinska som arbetsplats. Här arbetar några av världens främsta experter inom medicinsk vård, forskning och utbildning och vi ska fortsätta ha fokus på vårt uppdrag för patienterna, men parallellt stärka organisationens kultur för oss som jobbar här idag och för våra framtida kollegor, säger Patrik Rossi.

 

Fakta om handlingsplanen mot tystnadskultur på Karolinska

  • Sjukhusledningen har fått i uppdrag av styrelsen att arbeta med den upplevda tystnadskulturen på sjukhuset. Handlingsplanen godkändes av styrelsen den 30 maj.
  • Hela organisationen kommer att involveras i arbetet på olika sätt, men särskilt fokus och stöd kommer att riktas till verksamheter som har uttalade/upplevda problem kring tystnadskultur.
  • Sex tydliga fokusområden har identifierats i handlingsplanen; kultur, ledarskap, arbetsmiljö, kommunikation samt vägvisaren och styrdokument. Medarbetare, chefer och sjukhusledningen kommer att involveras i arbetet.
  • Arbetet leds av projektledaren Ninni Skagerfält tillsammans med en partsgemensam styrgrupp.
  • Har du som medarbetare frågor eller tankar, vänd dig alltid i första hand till din chef, din chefs chef eller den stabsfunktion din fråga berör.


Här kan du ta del av handlingsplanen.