Isländskt studiebesök – inspireras av ortopedens inskrivningsprocess

Nyhet

Arbetet på ortopeden för att effektivisera inskrivningsprocessen har inte gått obemärkt förbi. Hela vägen till sjukhuset Landspítali på Island har ryktet spridit sig – och ett studiebesök efterfrågades av de isländska kollegorna.

Allt började med en artikel om hur ortopeden på Karolinska hade halverat inskrivningstiden. Den läste Sigrún Arndís Hafsteinsdóttir, chefsjuksköterska på Landspítali - National University Hospital, Reykjavik, och blev nyfiken.

– Jag och mina kollegor har länge funderat på vart vi skulle kunne åka för att se hur andra mottagningar utomlands jobbar och lära oss något nytt.  Jag har själv jobbat i Sverige och vet att svensk sjukvård är framstående.  När jag började leta efter mottagning att besöka då hittade jag artikeln, säger Sigrún.

Hon arbetar tillsammans med sju sjuksköterskekollegor på den kirurgiska mottagningen på Landspítali. De sysslar bland annat med planering av operationer, inskrivningar av patienter som skall opereras, sårbehandlingar och som kontaktsjuksköterskor för huvud-hals-patienter.  

Artikeln väckte Sigrúns nyfikenhet och hon kontaktade Christina Möllegård, omvårdnadschef på mottagningen för ortopedi, akut och traumakirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Karolinska har mycket bra rykte och vi tyckte det skulle vara spännande att besöka sjukhuset, säger Sigrún.

– Vi tyckte att det var jätteroligt att dom blivit inspirerade av vårat arbetssätt och ville komma hit på besök. Mina sjuksköterskor förberedde dagen förträffligt och uppskattade verkligen utbytet av erfarenheter kollegor emellan, säger Christina Möllegård.

Besöket bokades 17 maj och fokuset var inskrivning samt operationsplanering. En gedigen agenda planerades av Emeline Sjögren tillsammans med övriga sjuksköterskor och operationsplanerare på mottagningen.

De åtta isländska besökarna fick först träffa operationsplanerare (ortopedi/rygg/sarkom), sedan var det dags för rundvandring och besöket avslutades sedan med inskrivningssjuksköterskorna.

– Vi fick ett mycket fint mottagande. Det var lärorikt att se vad våra svenska kollegor arbetar med, det är mycket vi gör likadant men sen fanns en del saker man gör annorlunda. Vi har alla det målet att förbättra vårt arbetssätt för att patienten skall få bra omhändertagande men samtidigt ta vara på personalens tid, säger Sigrún och fortsätter:

–  Vi kommer nog att undersöka om vi kan på något sätt ändra våra arbetsrutiner för att förkorta inskrivningstiden så som våra svenska kollegor har gjort. Hela gruppen är jättenöjd med besöket på Karolinska, all personal på mottagningen var mycket trevliga, vi fick bra bemötande och alla våra frågor besvarade. Vi hade gärna velat stanna längre.

Text: Josefine Franking
Foto: Johanna Hedlund och Jeanette Claesson