”Det är en ynnest att få lära sig nytt varje dag”

Nyhet

Sjuksköterskan Maria Svensson har arbetat i sex städer och på tjugo arbetsplatser. Nu är hon nyanställd på Karolinska Universitetssjukhuset – och har hittat hem. "Jag hade som mål redan under utbildningen att arbeta här på intensivvårdsakuten", säger hon.

"I framtiden skulle jag gärna bli specialist inom narkos eller intensivvård", säger Maria Svensson.

Efter avslutat sjuksköterskeprogram på Karolinska Institutet för fyra år sedan började Maria Svensson, 38, arbeta inom bemanning. På tre och ett halvt år hann hon arbeta i sex städer och på närmare tjugo arbetsplatser inom allt från intermediärvård till medicinavdelningar, barn- och vuxenonkologi, barnakuten och nästan alla sjukhus i Stockholm på vuxenakutmottagningarna. 

Innan dess arbetade hon utomlands med turism i många år och reste runt i hela världen, men även inom kontor, konferens och administration.

– Det var när min mormor dog som jag bestämde mig för att byta yrkesbana. Det sjuksköterskorna gjorde för oss på sjukhuset under mormors sista vecka i livet fick mig att inse att det var precis det jag ville göra med mitt liv. Jag hade Karolinska Institutet som första val eftersom den utbildningen är högst ansedd i Europa. Som tur var kom jag in, säger Maria Svensson.

Anledningen till att hon sökte sig till just Karolinska Universitetssjukhuset är att hon tidigare arbetat där i fyra månader som inhyrd på intensivvårdsakuten och stortrivts.

– Det var mitt mål redan under utbildningen att arbeta på intensivvårdsakuten, som jag upplever som en otroligt givande och lärorik arbetsplats, säger Maria Svensson.

På Karolinska samlas den vassaste kompetensen

Utvecklings- och utbildningsmöjligheterna är också en bidragande orsak till att Karolinska Universitetssjukhuset stod högst i kurs bland möjliga arbetsgivare.

– Här samlas den vassaste kompetensen och jag får verkligen utvecklas i min yrkesroll och som människa. Det är en ynnest att ständigt få lära sig nya saker. Alla intensiva skade-och sjukdomsfall och insikten av att man i princip dagligen verkligen får rädda liv är också oerhört meningsfullt, säger Maria Svensson och fortsätter:

– En bra lön är givetvis också viktigt, för vi sliter väldigt hårt på intensivakuten. Det vill man ska synas på lönen. Eftersom jag spenderar mycket tid på jobbet är självklart även miljön och kollegorna samt en god stämning i gruppen en viktig faktor.

Maria Svensson vill gärna slå ett slag för sina chefer. De arbetar hårt för att förbättra arbetsmiljön, betonar hon, och ger flera möjligheter till utbildning och kompetensutveckling.

– Eftersom de sitter hos oss är de också lättillgängliga om det är något som behöver diskuteras. Det är en stor fördel!

Hur ser dina tankar för framtiden ut?

– Jag vill fortsätta utvecklas som sjuksköterska, stärka mina kunskaper inom yrkesrollen och ta mig an större ansvarsområden för att exempelvis kunna bli ledningssjuksköterska. Längre fram vill jag studera vidare och bli specialist inom narkos eller intensivvård, men det ligger ett par år framåt.

Karolinska Universitetssjukhuset mest attraktiva arbetsgivaren

 

Gillar att springa i skogen

Namn: Maria Svensson

Ålder: 38 år

Bor: Kungsängen.

Gör: Sjuksköterska på intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset.

Familj: Bröder och föräldrar.

Fritidsaktiviteter: Träffa familj och vänner, träna på gym, springa i skogen, gå på bio, titta på fotboll och spela sällskapsspel.

Text: Nneka Magnusson Amu