Precisionsmedicin fokus för EU:s Life Science-konferens
Som avslutning för Sveriges ordförandeskap i EU hålls konferensen Life Science i Aula Medica i Hagastaden 26–27 juni. Precisionsmedicin är temat för dessa två dagar och Karolinska Universitetssjukhuset har tillsammans med Karolinska Institutet bidragit i arbetet med framtagandet av programmet.
Precisionsmedicin möjliggör skräddarsydd prevention, diagnos, behandling och uppföljning baserat på den enskilde patientens unika förutsättningar.
Precisionsmedicin (och precisionshälsa) beskrivs allt oftare som en bärande komponent inom sjukvård och fältet life science, något som Anna Martling, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och dekan och professor på Karolinska Institutet, instämmer i.
– Offensivt sagt ÄR precisionsmedicin utvecklingen av hälso- och sjukvården. Det är det som idag driver så väl life science-utvecklingen som hälso- och sjukvården framåt. Man kan säga att det är en katalysator för utvecklingen inom dessa områden.
Akademi, vård och industri i samarbete
Hon berättar att vi står inför en helt ny arena med en ökande mängd kunskap, nya biomarkörer, nya diagnostiska metoder och nya behandlingar som ger helt nya möjligheter.
– Detta kräver att vi arbetar tillsammans – både akademi, hälso- och sjukvård samt industri – men också samhället i stort.
Med ”akademi” syftas på utbildning och forskning, som enligt Anna Martling blir allt mer en integrerad del i vården och en del av patientens resa. Hon betonar att det är viktigt att bidra till framtida kompetensförsörjning och utbilda framtidens medarbetare, men också att vidareutbilda dagens medarbetare inom precisionsmedicin.
– Det är förstås viktigt att forskningen integreras och bidrar till utvecklingen av vården, men det handlar också om att ta tillvara på de data som idag genereras inom precisionsmedicin, så att vi kan fortsätta att utveckla och förbättra vård och behandling för varje enskild patient utifrån dennes unika förutsättningar.
Precisionsmedicin ett fokusområde på Karolinska sedan fyra år
Att precisionsmedicin är ett prioriterat ämne inom EU är inte förvånande för Anna Martling. Tillsammans har Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet (KI) jobbat intensivt med precisionsmedicin de senaste fyra åren.
2020 etablerade Karolinska Universitetssjukhuset och KI en ”task force” för att öka takten på implementeringen av precisionsmedicin i vården.
– Sedan dess har vi skapat ett nära samarbete i det numer etablerade Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) där vi främst har fokuserat på nya arbetssätt och viktiga komponenter som måste finnas på plats. Det är ett pågående arbete som vi bara kan göra tillsammans och som kommer fortsätta med än högre intensitet framåt.
Förutom etablerandet av PMCK har samarbetet även haft som mål att skapa hållbara strukturer framåt i form av en sammanhållen innovationsmiljö för precisionsmedicinska teknologier och en kraftsamling kring datahantering, säger Anna Martling och tillägger:
– PMCK:s uppdrag är att på ett ansvarsfullt och ordnat sätt föra in precisionsmedicin i sjukvårdens vardag.
Konferensen sker i Karolinska Institutets och Karolinska Universitetssjukhusets faciliteter
Life Science-konferensen 26–27 juni som avslutar Sveriges ordförandeskap I EU har förlagts till Hagastaden och KI:s Aula Medica.
– Det är väldigt roligt att regeringen har valt att lägga konferensen här, och det valda ämnet för konferensen visar på betydelsen av det arbete vi gjort på Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet gemensamt för att på riktigt föra in precisionshälsa och precisionsmedicin i vården, säger Anna Martling.
Under konferensen kommer det även att ske en rundvandring för delegaterna där PMCK på sjukhuset är en av sex stationer i Hagastaden. Syftet är bland annat att visa på den geografiska närheten för vård, akademi och näringsliv.
I egenskap av dekan/ordförande i task force precisionsmedicin har Anna fått vara med att bidra till utformningen av konferensen och sätta agendan.
– Att Sverige nu under sitt ordförandeskap väljer att lyfta detta i sin slutkonferens är förstås ett extremt starkt budskap, men visar också på värdet och det systemskifte inte bara vi utan hela Europa står inför.
Framtidens jobb finns inom precisionsmedicin
För den fortsatta utvecklingen av precisionsmedicin behöver medarbetare in vården vidareutbildas, och även nya kompetenser och nya arbetssätt kommer att behövas framåt inom vården.
– Det kommer bland annat finnas ett ökat behov inom genetik, vi behöver flera kvalificerade bioinformatiker, biostatistiker och systemarkitekter, men det kommer också att finnas ett behov av kompetenser inom det etiska området. Exempel inom det etiska området är exempelvis gällande datadelning, AI samt etiska prioriteringar.
Enligt Anna Martling utgör det life science-kluster som nu etableras i Hagastaden ett viktigt nav för den fortsatta utvecklingen av precisionsmedicin.
– Det behövs mötesplatser mellan akademi, vård och industri. Den miljö som byggs i Hagastaden – med Karolinska Universitetssjukhuset, KI och näringslivet – stimulerar till möten och gynnsamma ”krockar” som ger en helt unik möjlighet att utveckla detta arbete ytterligare.
Text: Josefine Franking
Precisionsmedicinskt Centrum Karolinska (PMCK)
Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) är ett virtuellt centrum och ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Uppdraget är att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicinen hela vägen in i hälso- och sjukvårdens vardag. Genom att hitta organisatoriska lösningar för integration av diagnostik, behandling och forskning kan precisionsmedicin förflyttas närmare vården och därmed närmare patienten.
Läs mer här:
Om Life Science-konferensen
FAKTA:
Om Life Science-konferensen
Konferensen går av stapeln 26–27 juni i Hagastaden i Solna. Den sätter fokus på life science med syftet att ta nästa steg i hur precisionsmedicinen ska utvecklas och organiseras – en central fråga för Europa. Evenemanget ger tillfälle till internationell dialog och samverkan mellan de viktigaste aktörerna. Konferensen kommer att belysa vikten av forskning och innovation, uppmärksamma möjligheter och utmaningar och staka ut kursen för Europa framöver.
På två-dagarsprogrammet, som pågår lunch-lunch, står inledningsanföranden av energi- och näringsminister Ebba Busch, socialminister Jakob Forssmed och utbildningsminister Mats Persson samt huvudtalare, paneldiskussioner, diskussioner i mindre grupper och platsbesök under en rundtur.
Källa och läs mer:
https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/sv/evenemang/konferens-om-framtidens-life-science-26-276/
Vad är precisionsmedicin?
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med egenutvecklat test för genomisk instabilitet vid äggstockscancer
Det nya testet möjliggör snabbare svarstider, högre precision och att fler patienter kan inkluderas i diagnostiken, vilket förbättrar möjligheterna till skräddarsydd behandling ...
-
Sörmlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 4058 sörmlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 12 187 tillfällen. De sörmländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket ...