Siish – snabbare implementering av innovation i vården
Nya smarta lösningar som förbättrar patienters hälsa och personalens arbetsmiljö bör snabbare komma till nytta. Därför samlas innovationskontor, holdingbolag och science parks från sju regioner i det nationella projektet Siish för att tillsammans arbeta mot målet att avsevärt förkorta tiden för implementering av innovationer i vården.
Siish står för snabbare implementering av innovation i svensk hälso- och sjukvård
I de regionala ekosystemen för innovation och forskning inom life science är universitetssjukhus, regionernas innovationsstödjande verksamheter, inkubatorer, innovationskontor och lärosäten viktiga komponenter. Oavsett om innovativa idéer har sitt ursprung i behov inom sjukvården, hos patienter, akademiska forskare eller entreprenörer, så är samspelet mellan dessa aktörer avgörande.
I flera delar av landet har långsiktiga satsningar genomförts för att stärka de regionala förutsättningarna för framgångsrikt innovationsarbete. Det har gett goda resultat, men det finns fortfarande utmaningar och stora skillnader mellan olika delar av landet.
Sju regioner har gått samman
Siish ska inte uppfinna hjulet på nytt utan kommer att identifiera goda arbetssätt och ta vara på tidigare erfarenheter. I en omfattande förstudie har landets sju regionala innovationsekosystem identifierat sex övergripande behovs- och utvecklingsområden: Ett engagerat ledarskap, Effektiva och organiserade processer för samverkan, Förankrade strategier och fungerande processer, Möjlighetsskapande regeltolkningar, Tillgång till rätt kunskap och En kultur som underlättar. Projektet kommer att fokusera på att skapa synliga förbättringar inom dessa områden.
Siish ska nå resultat genom att
- Effektivisera utvecklingen av innovationer, från behov och tidiga idéer till införande.
- Vidareutveckla framgångsrika sätt att sprida och implementera innovationer i hela landet.
- Konkretisera, utveckla och sprida gemensamma best practice-metoder för att mäta effekten av innovation.
Fakta om Siish
Siish står för snabbare implementering av innovation i svensk hälso- och sjukvård. Projektet finansieras av Swelife och huvudsökande är Västra Götalandsregionen – Innovationsplattformen (VGR).
Projektparter
Region Västerbotten: Innovation och Partnerskap, Umeå universitet; UU Holding, Uminova Innovation
Region Örebro: Innovationsenhet FoU, Örebro Innovationskontor, Inkubera
Region Stockholm: Nationella och internationella affärer på Karolinska Universitetssjukhuset, KI Innovations (Innovationskontor + Inkubator)
Region Uppsala: Region Uppsala Innovation
Uppsala universitet; UU Innovation, Uppsala Innovation Center AB
Region Skåne: Innovation Skåne, Lunds universitet; LU Innovation, Smile Incubator AB
Region Östergötland: Förbättring och Innovation, Linköping Universitet; LiU Innovation, LEAD
Västra Götalandsregionen: Innovationsplattformen VGR, Sahlgrenska Science Park, Forsknings- och Innovationskontoret GU
Tidsramar
Förprojekt: februari-juni 2022.
Huvudprojekt: december 2022-december 2025
Nyheter om Siish - snabbare implementering i svensk hälso- och sjukvård
-
Siish på LinkedIn
Här kan du följa Siish-projektet
-
Nyckeln är att driva förbättringsarbete inifrån verksamheterna
Alireza Malakuti, temachef för Kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset, deltog i Siish peer review-omgång nummer två i Stockholm i veckan. Han pratar om engagerat ledarskap och om hur viktigt det är med tydlighet i en innovationsprocess.
Exempel på innovation på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.