Karolinska Universitetssjukhuset först med att följa patientinklusion i realtid för interventionsstudier
Att interventionsstudier uppfyller målet för inkluderade patienter är avgörande för såväl studiernas resultat som sjukhusets konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Nu börjar Karolinska Universitetssjukhuset följa statistiken för patientinklusion i realtid.
I Karolinskas kärnuppdrag som universitetssjukhus ingår det att erbjuda patienterna nya behandlingar. De nya behandlingarna ges ofta inom ramen för kliniska studier där patienterna blir inkluderade som deltagare efter specifika inklusionskriterier, upp till ett visst antal. Att nå målet för patientinklusion kan vara avgörande för studiens vetenskapliga resultat men det kan även påverka enhetens eller sjukhusets möjlighet att bedriva fler studier. För att kunna följa utvecklingen går det sedan en tid att se hur väl Karolinskas interventionsstudier uppfyller sina mål för patientinklusion.
– Allt handlar om att leverera på patientinklusion. Sverige är ett litet land och vi kan bara vara attraktiva som studiesajt och samarbetspartner om vi håller det vi har lovat. Med hjälp av den nya statistiken får både verksamhet och enskild prövare återkoppling i realtid och en möjlighet att agera om studien riskerar att missa målet för inklusion, säger Olof Akre, forsknings- och utbildningsdirektör.
Genom att kombinera data från TakeCare och Region Stockholms databas för kliniska studier visar statistiken studiernas uppnådda inklusion i procent, antal inkluderade patienter samt när de har inkluderats. Men än är inte statistiken heltäckande.
– Eftersom vi nyligen har lanserat funktionen syns inte alla studier i statistiken ännu men över tid blir det ett mycket värdefullt verktyg för prövare, verksamhetschefer och sjukhuset i stort. När vi har tydliga data kan vi driva utvecklingsarbeten så att vi kan inkludera fler patienter och utföra vårt universitetssjukhusuppdrag ännu bättre, förklarar Olof.
Nyheter inom forskning, utbildning och innovation
-
Good Clinical Practice uppdateras 23 juli
Den 23 juli implementeras en ny version av GCP: R3. Detta innebär att alla som just nu jobbar med kliniska och medicintekniska prövningar måste uppdatera sitt GCP-certifikat.
-
Möt en FoU-chef: Bijan Darvish
För varje tema och funktion på Karolinska finns det en tema/funktionschef – och en FoU-chef. FoU-chefen har ett övergripande ansvar för forsknings- och utbildningsfrågor för sitt ...