Hud och vanliga hudutslag hos nyfödd

Nyfödda barn har ofta olika hudutslag och prickar. Här kan du läsa om de vanligaste hudutslagen som är helt ofarliga och som oftast går över av sig själv.

 

Akrocyanos. Foto: Oscar Segerström

Akrocyanos

En vanlig hudförändring är då barnets händer och fötter kan kännas kalla och få en blåaktig ton, så kallad akrocyanos. Det orsakas av kärlsammandragningar i huden på händer och fötter. Denna hudförändring försvinner inom 2-3 veckor.

Milier. Foto: Oscar Segerström

Milier

Små vita hårda knottror ses oftast på näsan, hos pojkar ibland även på penis. Dessa beror på förstorade talgkörtlar. De är helt ofarliga, smittar inte och försvinner av sig själv. Ingen behandling behövs.

Mongolfläck. Foto: Oscar Segerström

Mongolfläckar

Mörkare områden oftast över ryggslut och höfterna. Fläckarna består av annorlunda pigmenterade hudceller. Mongolfläckar brukar blekna under barndomen. De är vanligt förekommande hos barn med mörk hud men kan även förekomma hos ljushyade barn. Ibland kan de misstas för blåmärken. Mongolfläckarna är helt ofarliga.

Rodnande blemmor med vita prickar

Mycket vanligt utslag hos nyfödda. Barnets hud reagerar på den nya omgivande miljön. Detta är helt ofarligt och smittar inte. Utslagen försvinner av sig själva inom några veckor, ingen behandling behövs. Kallas även hormonplitor och hormonprickar.

Rodnande blemmor med vita prickar. Foto: Oscar Segerström

Storkbett

Små röda kärl i huden och ses ofta på ögonlocken, pannan, nacken och näsan. Detta är helt ofarligt. Utslagen kan sitta kvar i flera år men försvinner av sig självt. Dessa går inte att behandla.