Har förlossningen startat?

Vad är slemproppen?

I slutet av graviditeten, strax innan förlossningen startar, mjuknar livmodertappen och kortas av. Då ses ofta en slemmig flytning som kan vara blodblandad. Det är helt ofarligt och betyder att kroppen börjar förbereda sig för förlossning. Det kan ibland dröja ytterligare några veckor eller dagar tills förlossningen startar. Vid större, mensliknande blödning ska du ringa barnmorskan på förlossningen.

Sammandragningar och förvärkar

Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas. De gör inte ont men magen blir hård och spänd. Neopodden har ett avsnitt som handlar om tidiga värkar och sammandragningar, lyssna gärna här!

Lyssna

I sen graviditet strax innan förlossningen kan förvärkarna öka i styrka och bli smärtsamma. Dessa sammandragningar är fortfarande korta och oregelbundna men är nu ett tecken på att förlossningen håller på att starta upp. Tidiga värkar kan komma och gå i flera dagar. Ett bra sätt att hantera smärtan är att ta hjälp av andningen, läs gärna mer om det här! För att lindra smärtan som ibland är jobbig kan du använda värme från exempelvis en vetekudde, eller ta en dusch eller ett bad. Smärtstillande tablett med paracetamol (T.ex Alvedon) kan också hjälpa. Ring gärna och rådgör med en barnmorska på förlossningen om du vill ha vägledning. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma!

Riktiga värkar?

När sammandragningarna blir mer smärtsamma och kommer med högst tio minuters mellanrum och har pågått i minst en timme har troligtvis förlossningen startat. Tips - bli guidad under en värk!

Vattenavgång

Barnet i livmodern ligger i vatten som hålls samman av två hinnor. När vattnet går har hinnorna brustit och fostervatten rinner ut ur slidan. Ibland är det tydligt att vattnet har gått, rikligt med vätska rinner. Fostervattnet är oftast klart eller svagt rosafärgat. Ibland är det lite mer osäkert om det är vattnet som har gått. Det kanske har blivit "pyspunka" på hinnorna, eller så är det barnets huvud som trycker mot urinblåsan så att det läcker urin. Det är också vanligt med riklig flytning mot slutet av graviditeten. Om du misstänker att vattnet har gått rekommenderar vi dig att ta på en binda och kontakta förlossningen för rådgivning.

När en barnmorska eller läkare på sjukhuset har kunnat bekräfta att det är vattenavgång är det oftast bäst att åka hem igen och vänta på värkar. De allra flesta kommer igång med värkar inom två dygn. Om det inte blir så, erbjuds en tid för induktion (igångsättning) av förlossningen.

Patientinformation vattenavgång utan värkar i fullgången tid

Om vattnet ändrar färg och blir gulbrunt eller grönt vill vi att du kontaktar förlossningen och kommer in. Kontrollera temperaturen morgon och kväll. Om du får feber eller känner dig frusen ska du också kontakta oss. Vila så mycket som möjligt, sov om du kan. Gör sådant som känns bekvämt och bra.

Se kontaktuppgifter 

Våra förlossningsavdelningar