Utökar snabbspår för äldre multisjuka

Nyhet

Sedan ett snabbspår för äldre multisjuka infördes på Karolinska Huddinge har vistelsetiderna på akuten kortats till 2 timmar, i median, för de patienter som kommit till Geriatrisk akutvårdsavdelning, GAVA. Detta enligt den första uppföljningen som genomförts efter 4 veckor.

Detta pilotrojekt har utökats från 4 till 6 vårdplatser och målet är att det ska bli 12 vårdplatser. Via snabbspåret ska äldre multisjuka snabbt få tillgång till ett multiprofessionellt geriatriskt team och inte behöva vänta på akuten.

Geriatrisk akutvårdsavdelning (GAVA), det formella namnet på snabbspåret i Huddinge, är den första i sitt slag i Stockholm och är resultatet av ett nytt samarbete mellan Funktion Akut och Tema Åldrande. Till GAVA skickas multisjuka patienter som är åttio år eller äldre och som av akutmottagningens triageläkare (som gör den första bedömningen av patienter på akuten) bedöms vara lämpliga.

– Initialt har pilotprojektet med GAVA inneburit en klar förbättring för patienterna med kortare väntetider. För att komma till oss behövs inte heller någon remiss säger Martin Annetorp, operativ chef Tema Åldrande.

Att det inte behövs någon remiss är unikt för en geriatrisk avdelning i Stockholm. Personalen på GAVA är densamma som arbetar på den geriatriska avdelningen R74 i Huddinge, med förstärkt bemanningen. GAVA har också fått ta över ett antal övervakningsmonitorer från akuten för att kunna följa vitalparametrar som blodtryck, puls och andning över tid.

Lösningen med GAVA har möjliggjorts tack vare den nya verksamhetsmodellen.

–Förr var det murar mellan olika kliniker - olika budgetar, uppdrag och regelverk. Nu träffas vi kring samma bord och diskuterar våra gemensamma patienter. När alla har ansvar hela vägen förändras sättet att tänka och det placerar patienten i fokus avslutar Martin Annetorp.