Karolinska Universitetssjukhusets medarbetarundersökning 2016

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset befinner sig i en intensiv förändringsfas där verksamheten utvecklas mot ett nytt vårduppdrag och där en ny verksamhetsmodell införs. Medarbetarundersökningen är ett viktigt verktyg där alla medarbetare har chansen att påverka sin arbetsmiljö. 2016 deltog 72 % av medarbetarna i undersökningen.

- 2016 var ett händelserikt år då vi, samtidigt som vi fortsatte att leverera på vårt uppdrag som universitetssjukhus, införde en ny organisation, rekryterade 300 nya chefer och vi flyttade in i och tog emot de första patienterna i den nya sjukhusbyggnaden. Självklart så har vi mycket att förbättra framför allt när det gäller arbetsmiljön, men trots alla förändringar så visar resultatet att organisationen är stabil, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Resultat:

  • Två av tre chefer tycker att de har goda förutsättningar att utöva sitt ledarskap.
  • Den största förbättringen syns i frågan "I min arbetsgrupp samarbetar vi över gränser för att ge patienten den bästa vården", vilket är en avgörande del av den nya verksamhetsmodellen.
  • De tydligaste förbättringsområdena gäller arbetsbelastning och möjlighet till återhämtning vilket är ett av våra viktigaste fokusområden.
  • Medarbetarskapsindex för 2016 är 72 (SLL:75)
  • Resultatet för ledarskap ligger något under genomsnittet för landstinget, 74 (SLL:76).
  • Totalindex 69 (SLL: 73)

- Medarbetarundersökningen är viktigare än någonsin för att få en uppfattning om hur medarbetarna ser på sin arbetsmiljö i förändringen. Det viktiga förbättringsarbetet utifrån undersökningen sker nu på varje avdelning där man arbetar med sitt lokala resultat, säger Anna-Karin Samuelson, HR-direktör.

Varje chef får ett lokalt resultat att arbeta vidare med tillsammans med sina medarbetare. Varje arbetslag gör egna förbättrings-och åtgärdsplaner och viktiga frågor tas upp i lokala projekt.

Två viktiga förbättringsområden är arbetsbelastning och återhämtning. Därför är fokus på ett antal åtgärder som till exempel hälsosam schemaläggning och avlastning för omvårdnaspersonalen.

Sjukhuset fokuserar på ledarskapet genom ett omfattande ledarutvecklingsprogram och seminarier för chefer utifrån identifierade förbättringsområden övergripande på sjukhuset.

Den landstingsgemensamma basenkäten är ny från 2016 och görs av CMA Research. Den utgår från Stockholms läns landstings (SLL:s) personalpolicy samt den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö .