Erfarenhet öppnar nya dörrar

Nyhet

Barnsjuksköterska Ylva Elmehed på Barnkirurgiska avdelningen Q83 på Astrid Lindgrens barnsjukhus älskar sitt jobb. Med åren har sjuksköterskeyrket landat i både händer och huvud. Mitt jobb är vansinnigt givande och roligt, säger hon.

När Ylva Elmehed tog sin examen vid Röda korsets sjuksköterskeskola 2002 började hon direkt på Astrids Lindgrens barnsjukhus. Då fanns ett traineeprogram på ett år som hon uppskattade mycket. En fjärdedel av tiden det första året var vikta för studier och resten av tiden arbetade hon på olika avdelningar.

– Det tar ett tag att landa i sin roll. Både huvudet och händerna ska komma på plats. Hur håller jag i utrustning och material, hur håller jag i barn, hur går jag mot ett barn så att barnet känner sig tryggt? Mängder av frågor hittar sina svar på riktigt först genom erfarenhet, berättar Ylva Elmehed.

Till avdelning Q83 kommer barn och ungdomar med diagnoser inom barnkirurgi, urologi och gastromedicin. Här finns 17 vårdplatser. Fyra av platserna är vikta för avancerad övervakning av barn med stort vårdbehov dygnet runt. Övervakningssalen är ett mellanting mellan en intensivvårdsavdelning och en vanlig avdelning. Där arbetar en undersköterska och en sjuksköterska i team runt ett barn. Många av barnen i övervakningssalen kommer från Neonatalavdelningen.

– Arbetet i övervakningsalen är ett bra exempel på hur man som sjuksköterska efterhand kan få allt mer avancerade uppgifter inom avdelningen. I övervakningssalen är vi bara med de här barnen och deras föräldrar. En stor del av vårt jobb är att hjälpa föräldrar att bli föräldrar. Hur går det till bara att lyfta upp bebisen med alla slangar?

Kontakt under lång tid

Ylva Elmehed följer ibland patienter under flera år.

– Ofta har barnen flera olika tillstånd och diagnoser och behöver hjälp och behandling i flera omgångar under sin uppväxt.

Arbetet ger henne många tillfällen att reflektera över vad det betyder att någon är sjuk och frisk och hur hennes små patienter upplever sina liv.

Jag kan säga att jag bli lycklig varje gång ett barn skrattar! Och det är ganska ofta. Här är leken viktig. Det finns överhuvudtaget väldigt mycket att lära sig här när det gäller att ta barn. Till oss kommer barnen i alla åldrar, från noll till 18 år.

Utveckling hela arbetslivet

Att byta arbetsplats för att gå vidare i yrkeslivet har inte känts nödvändigt för Ylva Elmehed.

När hon ville ha nya utmaningar fick hon chans att under två år gå en specialistutbildning till barnsjuksköterska på halvtid med studielön och samtidigt jobba halvtid.

– Jag lärde mig mycket. Utan specialistutbildning hade jag inte fått det omvårdnadsansvar jag har idag för delar av våra kirurgpatienter, säger Ylva Elmehed.

Nu ägnar hon ungefär halva arbetstiden åt sina små patienter och den andra halvan till att hjälpa och stödja sina kolleger på olika sätt. Det kan handla om att koordinera patientflöden, att se till att teknik fungerar och att dela med sig av kunskap till studenter och nyutbildade.

– Här är inga frågor dumma. Att fråga är ett jättebra sätt att lära sig.

När Ylva Elmehed summerar sina yrkesår hittills känner hon igen sig i andra sjuksköterskor som jobbat länge.

– Först kämpar vi för att lära oss jobbet i praktiken och sedan känns allt lätt ett tag. Men ju mer ju mer vi lär oss, desto mer ser vi det komplexa. Plötsligt finns det flera nya dörrar att öppna och utforska. Det är både spännande och frustrerande. Det finns så många områden att utveckla!

 

Text och foto: Lisa Thorsén