Vård efter kejsarsnitt

Efter ett kejsarsnitt stannar familjen på BB. Pappa/partner är också välkommen att vara där hela tiden. Vi rekommenderar att familjen är tillsammans och ni får alltid ett eget familjerum hos oss. Vårdtiden brukar vara 2 - 3 dygn.

Smärta och smärtlindring

De första dygnen efter operationen kommer du ha ont. Därför är det viktigt att du tar smärtlindring regelbundet. Vanligtvis går det bra att ta Alvedon och Naproxen. Den allra första tiden efter operationen kan det behövas morfin som smärtlindring. Under första veckan går läkningen fort och för varje dag som går brukar man kunna säga "idag känns det mycket bättre och mindre ont än vad det gjorde igår". Samma dag som operationen kommer du att få hjälp med att komma upp och stå vid sängkanten.

Senast dagen efter ska du kunna ta dig till toaletten och då tas även urinkatetern bort. Det brukar ta ett par dagar innan tarmarna kommer igång efter operationen. Gaser kan då samlas i tarmarna vilket spänner och gör ont men att komma upp och gå är bästa sättet att få tarmarna i rörelse.

Röra sig, lyfta, bära, träna efter ett kejsarsnitt

Personalen på avdelningen hjälper till med att instruera vad du ska tänka på när du rör på dig, till exempel hur du lättast tar dig upp ur sängen. Du kommer även att få information om rörelser och träning närmaste veckorna efter operationen. Generellt så ska man undvika att anstränga magmusklerna (till exempel med tunga lyft) 6 veckor efter operationen. Att lyfta bebisens vikt är helt okej. Pappa/partner och andra anhöriga och vänner får hjälpa till med tunga matinköp, lyfta eventuella storasyskon och annat tungt.

Så här tar du hand om såret efter ett kejsarsnitt

På operationssåret finns ett förband som du kan duscha med.
Såret behöver inte någon speciell skötsel om såret läker bra. Du kan duscha som vanligt. Barnmorskan tar bort förbandet och kontrollerar såret innan din hemgång. Det behövs oftast inget nytt förband. Titta gäna själv på såret en gång per dag de första veckorna.

Stygnen ligger under huden och försvinner av sig själv.

Om såret visar rodnad, värmeökning eller vätskar sig rekommenderar
vi att du kontaktar din vårdcentral. Detta kan vara tecken på infektion som kräver behandling.

För att ärret ska läka så fint som möjligt går det bra att tejpa med en remsa kirurgtejp (finns att köpa på apoteket) i ett halvår. Huden är så pass läkt och tät så att du kan duscha med vanligt tvål och vatten inom ett eller två dygn från operationen, undvik dock att gnugga på det. Så länge det inte uppstår en infektion så är risken att såret spricker upp minimal.

Ärrbildning vid kejsarsnitt

Det tar tid för ett operationssår att läka. Hur ärret i huden kommer se ut i framtiden vet man först efter ett halvår. Även livmodern behöver tid på sig att läka och därför bör du undvika att bli gravid igen första året efter operationen. Smärtorna bör dock bli bättre och bättre mycket snabbare än så. Efter två månader brukar de flesta fortfarande känna av lite när de ska sätta sig upp i sängen på morgonen men i övrigt inte ha några besvär. Har du funderingar på om såret läker som det ska kan du ta kontakt med din barnmorska på MVC.

Anledningar att söka hjälp efter ett kejsarsnitt

Om du efter att du kommit hem upplever du får mer ont, avslaget/blödningen ökar eller luktar illa, du får feber eller såret blir rött, svullet, känns varmt eller om det kommer var ur det så ska du ta kontakt med din barnmorska på MVC eller med en gynekologisk akutmottagning. Detta kan vara tecken på en infektion i livmodern eller i operationssåret som i så fall behandlas med antibiotika.