Skrik hos nyfödd

Alla barn skriker. Skriket är en del av barnets kommunikation och barn kommunicerar olika. Det är stressande och frustrerande när ett barn skriker, men det är i allmänhet inte farligt för barn att skrika. Det viktiga är att du själv kan behålla kontrollen, att du aldrig skakar eller är hårdhänt mot barnet.

En del barn gallskriker genast när de är hungriga eller behöver en ny blöja. Andra barn skriker mindre. När barn skriker under de första levnadsdygnen beror det oftast på hunger eller att de vill vara nära. Ni kommer att lära känna ert barn och lära känna igen de olika skriken.

Hur man får sitt barn lugnt är väldigt individuellt. Ibland räcker det med att bara hålla om barnet. Det är aldrig fel att prova att amma. Att ha barnet hud mot hud eller använda en bärsjal är ett bra alternativ då barnet har stort behov av närhet.

Det kan finnas tillfällen när man som förälder känner sig helt maktlös och blir frustrerad när barnet skriker. Det är därför viktigt att ha en strategi för hur du gör om barnet skriker och om du som förälder skulle känna att du inte klarar av situationen. Om du känner att du är nära att tappa kontrollen, lägg ner barnet en stund och lugna dig själv. Hjälps åt när barnet är skrikigt.

Om ditt barn är mycket skrikigt – diskutera med BVC- sjuksköterskan.

En sak är alltid viktig att komma ihåg: skaka aldrig barnet.