Upptäck oönskad sexualitet – ny kurs för vårdpersonal

Nyhet

Nu ska vårdpersonal i primärvården få mer kunskap om hur man tidigt kan identifiera patienter med oönskad sexualitet. Kursen är tillgänglig för all vårdpersonal.

Den nya utbildningen Oönskad sexualitet och prevention av sexuellt våld riktar sig till personal inom primärvården och allmänpsykiatrin. Bakom utbildningen står mottagningen ANOVA på Karolinska Universitetssjukhuset i samverkan med Karolinska Institutet.  

Den ska hjälpa läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer och kuratorer i deras möten med patienter i riskzonen. Det kan till exempel vara personer som har en sexuell avvikelse eller som lider av tvångsmässig sexuell beteendestörning, ofta benämnt som sexmissbruk.

Katarina Görts Öberg

Att fånga upp och hjälpa dem tidigt har stor betydelse i det förebyggande arbetet.

‒ Primärvården har en unik möjlighet att tidigt fånga upp personer som är i riskzonen för att utöva sexuellt våld, säger Katarina Görts Öberg som är sektionschef på ANOVA vid Karolinska Universitetssjukhuset.

En viktig del i mötet med patienten, och som tar stor plats i utbildningen, är att kartlägga om personen har några problem kopplat till sexualitet.

‒ Vi vet att det är relativt vanligt att de har det. Men patienten får sällan frågor om sin sexuella hälsa, säger Katarina.

Hon förklarar att långt ifrån alla inom vården är bekväma med att ställa dessa frågor eftersom man inte vet hur man på bästa sätt ska bemöta de svar man får.

– Vår förhoppning är att alla i primärvården ska gå denna utbildning, och den är tillgänglig för alla inom vården, säger Katarina.

I utbildningen, som är online, får deltagaren därför se dramatiserade samtal mellan läkare eller psykologer och deras patienter. Deltagarna kan reflektera över patientmötet och koppla det till egna erfarenheter.  

Här finns utbildningen för dig som arbetar inom Region Stockholm gå utbildningen:
Oönskad sexualitet och prevention av sexuellt våld (sll.se)


Här kan du som är extern vårdpersonal gå utbildningen:
Oönskad sexualitet och prevention av sexuellt våld | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se)


Här finns hjälp

Om du själv är oroad över din sexualitet kan du vända dig hit: http://preventell.se för info om hjälplinjen. Du kan även ringa hjälplinjen direkt på 020-66 77 88 varje vardag mellan kl 12-15. Hit kan du även ringa som yrkesverksam eller närstående.