Han blir snart Rwandas tredje barnkirurg

Nyhet

Japhet Ntezamizero blir snart Rwandas tredje barnkirurg. Under våren auskulterar han på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. "Det är fantastiskt att se vilka möjligheter det finns även för mycket små barn här", säger han.

Japhet Ntezamizero gör en del av sin specialistutbildning i barnkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset.

Det har snart gått två decennier sedan Japhet Nthezamizero, 38, klev in på University of Rwanda School of Medicine i Kigali.

– Jag har alltid tyckt om att utforska och skaffa mig ny kunskap och kände tidigt att jag ville använda mig av det på något sätt. Och så har jag alltid haft ett stort intresse för biologi och teknologi och hur de kan kopplas ihop. Läkaryrket innehåller alla dessa bitar, säger kirurgen Japhet Nthezamizero.

Sedan mars i år auskulterar han på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som en del av sin specialistutbildning i barnkirurgi.

–Rwandas hälsoministerium önskar hjälp att få fler barnkirurger – det finns bara två – och vi har sedan ett par år tillbaka ett samarbete med University Teaching Hospital of Kigali. Det är så vi fick kontakt med Japhet, säger barnkirurgen Anna Löf Granström.

Barnkirurgen Anna Löf Granström, mitten, och sektionschefen Anna Gunnarsdóttir, längst till höger, har båda besökt Rwanda flera gånger inom ramen för organisationen Martina Medical Mission.

Hittills har Japhet Nthezamizeros tid på Karolinska Universitetssjukhuset varit båd­e utvecklande och ögonöppnande. Han hade läst om sjukhuset innan och kände till att det rankas som ett av de tio bästa i världen.  

– Jag kände mig väldigt glad och förväntansfull och hoppades att jag skulle lära mig massor. Och det har jag verkligen gjort. Det är fantastiskt att se vilka möjligheter det finns även för mycket små barn här och få en större inblick i minimalinvasiv och akut barnkirurgi.

Skillnaderna mellan länderna är stora. Rwanda är ett av Afrikas minst urbaniserade länder. Där föds fyra gånger så många barn som i Sverige och över 80 procent av invånarna bor på landsbygden. Abort är endast tillåtet i särskilda fall.

– Människor har långt att åka till sjukhuset och traumapatienterna är många, säger Anna Gunnarsdóttir, sektionschef på barnkirurgen.

Anna Löf Granström fyller i:

– Eftersom det inte finns så stor tillgång till fosterdiagnostik med ultraljud kan man inte upptäcka större missbildningar. När det gäller rekonstruktion av medfödda missbildningar i mag- och tarmkanalen är det skillnad i hur snabbt barnen får sin diagnos och därmed också sin behandling, här i Sverige opererar vi barnen oftast mellan två och sex månader, i Rwanda kan de vara mellan tre och sex år. Det är en stor utmaning.

"Våra kollegor i Rwanda är väldigt positiva och har ett jättefint samarbete i operationssalen. Det har gjorts enorma framsteg på kort tid, jag är verkligen imponerad", säger barnkirurgen Anna Löf Granström.

Anna Löf Granström och Anna Gunnarsdóttir har båda besökt Rwanda flera gånger inom ramen för Martina Medical Mission, en organisation från Martina Barnsjukhus, i samarbete med Rwandas hälsoministerium. De kan se en förflyttning av fokus i takt med att landet utvecklas.

– Infektionssjukdomar är inte längre lika akut och då kan kirurgin få högre prioriteret. Det är fint att se eftersom behovet är så stort, säger Anna Gunnarsdóttir.

Det finns i dag viss apparatur på plats i operationssalarna, men vid besöken i Rwanda har de svenska barnkirurgerna med sig egen utrustning, som suturer och specifika instrument för laparoskopi.

– Deras barnkirurgiverksamhet är fortfarande under uppbyggnad. Det är intressant, och nyttigt, för oss att se hur mycket man ändå kan göra med knappa resurser, säger Anna Gunnarsdóttir.

– Kollegorna där är väldigt positiva och har ett jättefint samarbete i operationssalen. Det har gjorts enorma framsteg på kort tid, jag är verkligen imponerad av det jag sett, säger Anna Löf Granström.

"Jag hoppas att samarbetet ska fortsätta mellan Karolinska och sjukhuset i Kigali för att stärka kopplingarna mellan sjukhusen", säger blivande barnkirurgen Japhet Nthezamizero. Till vänster om honom står sektionschefen Anna Gunnarsdóttir och till höger barnkirurgen Anna Löf Granström.

Under sin tid på Karolinska har Japhet Nthezamizero varit runt på flera olika avdelningar utöver barnkirurgen, till exempel neonatalen, barnintensiven och barnonkologen. Viktiga erfarenheter, eftersom kirurgin i Rwanda inte är lika specialiserad. Ännu.

– Mina två kollegor i Kigali fick specialistutbildning på ett universitetssjukhus i Kenya, jag här i Sverige, på Karolinska. Det är en fantastisk chans för oss att både bredda och fördjupa våra kunskaper, säger han.

Parallellt med praktiken på Karolinska driver Japhet Nthezamizero en klinisk studie om postoperativa komplikationer, en del av hans specialisering i barnkirurgi, med handledarstöd från Anna Löf Granström och Anna Gunnarsdóttir.

– Det pågår insamling av data i Kigali nu. Vi ska gå igenom den tillsammans, säger Anna Löf Granström.

I juli nästa år ska Japhet Nthezamizero vara klar med både forskningsarbete och specialistutbildning. Han ser fram emot att axla ansvaret som Rwandas tredje barnkirurg.

– Jag hoppas kunna bidra till att lyfta både vår kliniska verksamhet och utbildning till en högre nivå, och till att färre barn dör på grund av utebliven kirurgi. Och så hoppas jag att samarbetet ska fortsätta mellan Karolinska och sjukhuset i Kigali för att stärka kopplingarna mellan sjukhusen och för att fortsätta stimulera utveckling på båda sjukhusen.

Text och bild: Nneka Magnusson Amu

Det här är Japhet Ntezamizero

Ålder: 38.

Yrke: Kirurg, vidareutbildar sig till barnkirurg.

Bor: Kigali, Rwanda.

Familj: Fru och två barn, 7 och 1 år.

Aktuell: Gör en del av sin specialistutbildning i barnkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset.

Karolinska i samarbete med Rwanda

I dag finns endast två utbildade barnkirurger i Rwanda. Kirurgiska ingrepp på barn utförs därför även av allmänkirurger. Sedan 2021 har barnkirurger från Karolinska Universitetssjukhuset regelbundet besökt University Teaching Hospital of Kigali.

Vanligtvis åker ett team på 3–4 barnkirurger, 1–2 urologer, en narkosläkare och oftast en operationssjuksköterska. Initiativet kommer från Claude Kollin, chef på Barnsjukhuset Martina, och Eugene Bushayija, rekryteringsansvarig på Läkare utan gränser, som sedan länge arbetat med dessa frågor.

Uppdraget utförs i samarbete med Rwandas hälsoministerium och syftar till att bygga upp barnkirurgiverksamheten i Kigali. Målet är ett permanent team på ännu fler barnkirurger.